Palmnectar
zoetstof
PALMNECTAR
SUIKERPALMEN)
HET TAPPEN VAN DE BLOEMKOLF

PALMNECTAR

Palmnectar is in ons land (nog) redelijk onbekend. Het wordt gedronken als dorstlesser, en is populair aan het worden door zijn aangenaam smaak, geur en voedingsstoffen.

Palmnectar is afkomstig van de sapstroom in de bloesem van verscheidene palmsoorten, vooral van de dadelpalm (Phoenix dactylifera), de zilverdadel (Phoenix sylvestris), de arengpalm (Arenga pinnata), de nipapalm (Nypa fruticans) en de kokospalm (Cocos nucifera).

De nectar is afkomstig van volwassen palmen. Jonge palmen bloeien niet, afhankelijk van de soort gebeurt dat pas in het vijfde jaar, in een enkel geval eerder. De bloemen groeien in trossen, waaruit steenvruchten ontstaan, zoals dadels of kokosnoten. Door zo'n tros bijeen te binden tot een kolf, ontstaat de tap waaruit het sap (toddy of gur) wordt gewonnen. Op de bladzijde over kokosnectar gaan we daar uitgebreider op in.

De suikerpalm produceert zo'n 10-20 liter nectar per dag gedurende vijf tot zes maanden. Dat wordt als 'palmsiroop' of op zijn Indiaas 'neera' verkocht en verwerkt tot suiker. Het 'sap' bestaat voor 10-15% uit suikers en bevat daarnaast eiwitten en minerale zouten. Voor de bereiding van suiker moet het sap in de vroege ochtend geoogst worden, omdat het binnen enkele uren na zonopkomst fermenteert. Dat vindt plaats dankzij de Saccharomyces chevalieri in het sap. Wanneer het sap licht gefermenteerd is, wordt het gebruikt voor de gisting van deeg. De volgende fase, wanneer het sap verder fermenteert op een donkere plaats, resulteert in palmazijn. De drank toddy bevat 4% alcohol.

Palmnectar is de grondstof voor bereiding van de hier al genoemde producten: palmsuiker, palmazijn en alcoholische drank (arak) en palmgur of jaggery, ongeraffineerde, harde suiker met een hoger gehalte mineraalzout dan gewone suiker.

VERKRIJGBAARHEID

Palmnectar is verkrijgbaar.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De meeste palmnectar komt uit de landen waar ook palmsuiker wordt geproduceerd, in Azië .

GEZONDHEIDSASPECTEN EN VOEDINGSTOFFEN

De samenstelling van palmnectar verschilt per palmsoort en per moment van de dag waarop het getapt wordt. Vooral het sap dat in de vroege ochtend wodt getapt is rijk aan voedingsstoffen. Meestal bevat palmnectar een blend, in ieder geval van de sap die over een hele dag wordt gewonnen. In Myanmar onderscheiden de tappers zes soorten nectar.

Het verse sap van de Palmyra is rijk aan vitamine C en B1. Dat gaat verloren bij de productie van suiker. Voor het koken van het sap is het sucrosegehalte om en nabij 10%, van de palmsuiker is dat ruim 75%. Ook het eiwitgehalte stijgt proportioneel, van rond eentiende procent voor het koken tot 1% in de suiker.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Tapping palmtrees | C. Dalibard, 1999, in Livstock research for rural development, nr 11 Palmsugar, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Palm sugar | Wikipedia (EN) Palmyra palm | J.F. Morton, Propagation and products of Borassus palms, 1988 Ecomoic botany nr 42