Sucanat®
Ruwe rietsuiker
SUCANAT
 
SUCANAT

Sucanat ®l

Sucanat, afkorting van 'sucre de canne naturel', een poederachtige, lichtbruine niet-geraffineerde (ruwe) rietsuiker uit puur rietsuikersap. Het is een merk- en geen soortnaam.

De suiker wordt gemaakt door het koudgeperste sap van de rietstengels door verwarming in te laten dikken tot een stroperige massa. Vervolgens wordt deze stroop slechts gedroogd, waarbij zich de suiker vormt. Het nadeel daarvan is dat ook de ongerechtigdheden in de suiker aanwezig blijven, en er zich geen kristallen vormen, vandaar de poedervorm.

Sucanat bevat veel melasse en de zich daar van nature in (in geringe mate) aanwezige mineralen en vitaminen. Sucanat is enigszins vochtig, en daardoor gevoelig voor uitdroging.

VERKRIJGBAARHEID

Sucanat is verkrijgbaar als biologisch product met fair trade label (Wholesome!)

Een vrijwel identiek product is Rapadura ®.

GEBRUIK EN BEREIDING

Sucanat is niet bepaald geschikt om mee te bakken, vanwege de melassesmaak en vanwege de textuur. Zij beïnvloeden beide het bakresultaat.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Sucanat wordt in Costa Rica gemaakt, en is een handelsmerk van Ragus holdings Inc.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SUIKER IS SUIKER

Wat er ook over wordt geschreven, een suiker is een suiker, en wat de gevolgen voor onze gezondheid betreft, maakt het al dan niet geraffineerd zijn, helemaal niets uit. Wat de vitaminen en mineralen betreft, de hoeveelheden zijn zo gering, en de inname van suiker zo beperkt, dat dat geen reden kan zijn om suiker te gebruiken.

De grootste flauwekul over sucanat is wel dat het een 'oerzoet' zou zijn en in suikervrije baksel gebruikt kan worden omdat het niet geraffineerde rietsuiker zou zijn. Oerzoet ? Vergeet de term gerust. Ten opzichte van geraffineerde suikers heeft sucanat een laag sucrose-gehalte.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

354
kcal
(1480 kJoule)
1,7
gram
eiwitten
89,7
gram
koolhydraten
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,1
mg
nicotinezuur
(0,6% ADH)
1,4
mg
pantotheenzuur
(23,3% ADH)
0,7
mg
vitamine B6
(50% ADH)
10
µg
foliumzuur (B9)
(5% ADH)
MINERALEN
240
mg
calcium
0,2
mg
koper
4,7
mg
ijzer
1100
mg
kalium
31
mg
magnesium
27
mg
natrium
31
mg
fosfor
4
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Organic sucanat | Wholesome