Muscovado
bruine suiker
MUSCOVADO
 
DONKERE MUSCOVADO
 

Muscovado

Deze donkere suiker, vooral bekend onder de naam muscovado, is é'én van de donkerste suikers op de markt, met een hoog melasse-gehalte.

De suiker is niet geheel geraffineerd, en werd eeuwen lang beschouwd als een suiker van matige kwaliteit. De naam is net als het productieproces niet beschermd. Onder muscovado wordt vrij algemeen een suiker verstaan die wordt gemaakt uit rietsuikersap, dat uitgedampt wordt tot het moment dat het sap begint te kristaliiseren. Deze 'masquite' wordt de moedervloeistof genoemd. Eén methode om van deze vloeistof tot de suiker te komen is centrifiguren.

Het resultaat is een grove, nog plakkerige suiker. Er zijn verscheidene methodes in gebruik om de muscovado te maken, waaronder de zojuist genoemde, die op Mauritius wordt toegepast. De gecentrifiguurde masquite wordt daar in de zon gedroogd. Een andere methoden is 'stampen', waarbij de masquite in houten vaten wordt gedaan en met de voeten wordt gestampt.

VERKRIJGBAARHEID

Er zijn veel merken muscovado, de meeste leveren zowel lichte als donkere muscovado, een enkele ook muscovado-siroop.

Er wordt rond muscovadosuiker helaaas veel onzin verkocht. Op Bol.com een uitleg over de relatie tussen het klimaat van Mauritius en de kwaliteit van de ruwe suiker, met een afbeedling daar bovenop van Canadese ahornsuiker. Precies dezelfde teksten afbeelding op de site van Steviahouse (heerlijk gezond). Prijs: € 13,33 per kilogram.

Billington's muscovado is op de markt (fair trade) voor € 7,75, verkijgbaar in een 500 grams verpakking. En het wordt nog gekker. Tesco levert (geen fair trade) donkere muscovado uit Mauritius voor de helft van de prijs, Waitrose zelfs voor rond € 2,20 per kilogram.

De waarschijnlijk duurste op de markt is die van het Duitse  'spirit of spice', die in een blikje van 70 gram voor € 4,10 wordt verkocht, omgerekend dus zo'n € 65,00 per kilogram.

GEBRUIK EN BEREIDING

Donkere muscovado bevat veel melasse en smaakt naar suikerriet, lichtere soorten eerder naar caramel. Muscovado is goed bestand tegen hitte, maar minder houdbaar dan andere suikers doordat het raffinageproces niet is afgemaakt.

Het wordt vooral gebruikt in bakproducten en bij de fabricage van donkere rumsoorten.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Het muscovado-type suiker wordt al eeuwen overal ter wereld geproduceerd en onder uiteenlopende namen vermarkt. De naam Muscovado is Brits, en van oudsher verbonden met de Britse kolonieën, hoewel de Britten het tot in de 19e eeuw ook van elders betrokken. Het wordt nog altijd gemaakt op Mauritius en de Philppijnen.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Muscovado is een Engelse benaming die is gevormd van het Spaanse azúcar mascabado en het Portugese açúcar mascavado, beide betekenend 'suiker van lage kwaliteit', termen die in de 17e en 18e eeuw werden gebruikt voor deze onvoilldig gekristallisserde suikers.

CULINAIR EN RECEPTEN

Muscovado wordt gebruikt in ganaches en desserts, en combineert uitstekend met chocolade. In recepten waar muscovado wordt gebruikt, kan de lichte soort door bruine basterd vervangen worden.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SUIKER IS SUIKER

Wat er ook over wordt geschreven, een suiker is een suiker, en wat de gevolgen voor onze gezondheid betreft, maakt het al dan niet geraffineerd zijn, helemaal niets uit. Wat de vitaminen en mineralen betreft, de hoeveelheden zijn zo gering, en de inname van suiker zo beperkt, dat dat geen reden kan zijn om suiker te gebruiken.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

354
kcal
(1480 kJoule)
1,7
gram
eiwitten
89,7
gram
koolhydraten
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,1
mg
nicotinezuur
(0,6% ADH)
1,4
mg
pantotheenzuur
(23,3% ADH)
0,7
mg
vitamine B6
(50% ADH)
10
µg
foliumzuur (B9)
(5% ADH)
MINERALEN
240
mg
calcium
0,2
mg
koper
4,7
mg
ijzer
1100
mg
kalium
31
mg
magnesium
27
mg
natrium
31
mg
fosfor
4
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

The world of sugar | Shosha, summer 2003, vol 76 Muscovado, know what you eat | CalorieSlism