Glucose
Natuurlijke suikers
GLUCOSE
 

GLUCOSE (C6H12O6)

Glucose , ook wel duivensuiker of dextrose genoemd is één van de belangrijkste brandstoffen voor het menselijk lichaam. Glucose wordt niet als zodanig opgeslagen maar wordt omgezet in glycogeen, een polymeer van glucosemonomeren dat in de spieren en de lever wordt opgeslagen.

Glucosestroop is een oplossing van (40 tot 80%) glucose en maltodextrines (meestal maltose) in water. Glucosestroop is minder zoet dan suiker en veel makkelijker in gebruik bij de productie van levensmiddelen. Zélf glucosestroop maken, kan door één deel druivensuiker met een gelijk deel water in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur tot stroopdikte in te laten koken.

Glucose is een enkelvoudige suiker (monosacharide) die vrij voorkomt als suiker en in ons lichaam wordt gevormd bij de vertering van koolhydraten. Glucose zet de alvleesklier aan tot het produceren van insuline. Dat leidt tot de aanmaak van leptine, het hormoon dat zorgt voor het verzadigingsgevoel. Bij fructose ontbreekt dat, waardoor fructose niet in onze bloedbaan komt en als energie wordt opgenomen, maar rechtstreeks in de lever belandt. Zo'n 80% van de glucose wordt gebruikt als energie voor de cellen in ons lichaam. Een deel van de glucose wordt opgeslagen in de lever en de spieren in de vorm van glycogeen, dat bij grote inspanning beschikbaar komt.

Het gevolg van opname van glucose in de bloedbaan is een stijging van het glucosegehalte in het bloed, de bloedsuikerspiegel. Bij een gezond mens herstelt de bloedspiegel zich binnen een uur of drie naar een normaal nieveau, bij mensen met diabetes is dat niet het geval. Hierdoor kunnen zij een hyper krijgen, een toestand waarbij de bloedspiegel zo hoog is dat zij zelfs in coma kunnen raken.

De alvleesklier maakt bij gezonde mensen insuline aan dat er voor zorgt dat de suikers snel door het weefsel wordt opgenomen, bij diabetes werkt dat niet of onvoldoende. Een gezond lichaam maakt glucogen aan wanneer de bloedsuikerspiegel onder het normale niveau komt.

Het lichaam heeft ook een ingebouwd systeem voor wannee er een tekort aan glucose is. Het vormt dan glucose uit eiwitten (aminozuren) of vetten (glycerol). Dat gebeurt hormonaal, merendeels in de lever.

De glycemische index van glucose bedraagt 100. Deze GI is een waarde voor het effect van het innemen van een product op de bloedspiegel, gerelateerd aan het effect van zuivere glucose, anders gezegd 'in verhouding tot glucose, met een waarde tussen 0 en 100 (glucose).

Glucose ondergaat de Maillard reactie, een niet-enzymatische bruinkleuring met aminozuren. Door de zwakkere open-keten-vorm verloopt de beginfase van de Maillardreactie met glucose langzamer dan met fructose.

Glucosefgehalte in groenten en fruit

abrikoos
2,4%
ananas
1,7%
appel
2,4%
banaan
5,0%
druiven
7,2%
maïs
0,5%
paprika
1,9%
peer
2,8%
perzik
2,0%
rode biet
0,1%
suikerbiet
0.1 – 0,5%
suikerriet
0,2 – 1,0%
ui
2,3%
wortel
0,6%
yam
spoor
zoete aardappel
1,0%

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Fructose | Wikipedia (EN/NL) Sugar, the bitter truth | R.H. Lustig 2012 , University of California, division of endocrinology Alvleesklier | Spijsvertering, Maag lever darm stichting