Demerara
bruine rietsuiker
DEMERARA
 
DEMERARA

Demerara

Demerara is een amberkleurige niet-geraffineerde (ruwe) rietsuiker, vernoemd naar de historische plek waar de demerara voor het eerst op grote schaal werd gemaakt, de plantages op Demerera in voormalig Nederlands Guyana.

De suiker is niet geheel geraffineerd, wat eeuwen lang beschouwd is als een teken van matige kwaliteit. De suiker wordt gemaakt door het koudgeperste sap van de rietstengels (venou) door stomen in laten dikken tot een stroperige massa. Vervolgens wordt deze stroop gedehydrateerd.

Het resultaat is een grove suiker waarvan de korrels niet snel oplossen, en hun knapperigheid behouden, ook als ze in aanraking komen met vocht, zelfs wanneer ze verwarmd worden. Demerara is zeer vergelijkbaar met Turbinado, eveneens een niet geraffineerde rietsuiker, maar de korrels zijn gemiddeld wat grover, en heeft een iets sterkere melasse-, volgens sommigen toffeesmaak.

VERKRIJGBAARHEID

Demerara is er in de originele versie (ruwe rietsuiker) en in een geraffineerde versie, die London demerara wordt genoemd. Aan de laatste is melasse toegevoegd om de karakteristieke smaak van demerara te evenaren.

GEBRUIK EN BEREIDING

De knapperigheid van demerara en het geringe oplossend vermogen maken het zeer geschikt als topping

Ondanks de ogenschijnlijke gelijkenis daar mee is demerara geen vervanger voor kandij of castor suiker, vanwege de kleuring en de melasse-smaak. De suiker is niet geschikt om te karamelliseren.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Demerara is afkomstig van de rietsuikerplantages in Demerara, in voormalige Brits Guiana.

Demarara is de eerste suiker die met behulp de vacuumpan werd gemaakt. Deze uitvinding van Howard of Richmond uit Demerara op het toenmalige Brits Guyana maakte het mogelijk de kristalisatie bij een lagere temperatuur te laten plaats vinden en in kortere tijd.

De vacuumpan maakte het bij hoge temperaturen uitdampen overbodig. De pannen werden verwarmd tot slechts 70° door middel van stoom. Zodra de suiker kristaliseerde, werd de siroop overgedaan in vacuumdozen waarin de melasse en de kristallen geforceerd gescheiden werden. Demerara werd in Engeland als een 'premium'suiker beschouwd en werd vacuumsuiker, gele suiker of naar zijn herkomst demerara genoemd.

Tegenwoordig wordt demerara vooral gemaakt op Mauritius, net als muscovado, de donkere ruwe rietsuiker. Getoonde Tate and Lyle is een 100% Fairtrademerk dat ook in Nederland verkrijgbaar is. Kost via Tesco circa &euro 3,00 per kilo. Albert Hein biedt dezelfde suiker aan voor een zeer redelijke € 1,99. Beide winkels laten in het midden waar de suiker gemaakt is, tate and Lyle ook. Gyuana-inspired, afkomstig van Fairtrade suikerplantages in de EU. Our guess: Mauritius.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Demerara is vernoemd naar Demerara, onderdeel van de voormalige Nederlandse kolonie Essequebo op Guyana, en de naam van de rivier waaraan het lag. De naam is ontleend aan het Arawaks 'dumaruni' .

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SUIKER IS SUIKER

Wat er ook over wordt geschreven, een suiker is een suiker, en wat de gevolgen voor onze gezondheid betreft, maakt het al dan niet geraffineerd zijn, helemaal niets uit. Wat de vitaminen en mineralen betreft, de hoeveelheden zijn zo gering, en de inname van suiker zo beperkt, dat dat geen reden kan zijn om suiker te gebruiken.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

354
kcal
(1480 kJoule)
1,7
gram
eiwitten
89,7
gram
koolhydraten
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,1
mg
nicotinezuur
(0,6% ADH)
1,4
mg
pantotheenzuur
(23,3% ADH)
0,7
mg
vitamine B6
(50% ADH)
10
µg
foliumzuur (B9)
(5% ADH)
MINERALEN
240
mg
calcium
0,2
mg
koper
4,7
mg
ijzer
1100
mg
kalium
31
mg
magnesium
27
mg
natrium
31
mg
fosfor
4
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

The world of sugar | Shosha, summer 2003, vol 76 Muscovado, know what you eat | CalorieSlism