Salmerino del Trentino
Beekridder
SALMERINO DEL TERNTINO
 
KWEKERIJ IN TRENTINO, ITALIË

SALMERINO DEL TRENTINO

BEEKRIDDER

De beschermde Trentino-forel is een beekridder (Salvelinus alpinus) die wordt gekweekt in de alpiene bekkens van Trentino.

De forellenkwekeij in Trentino dateert uit de 19e eeuw. In 1879 werd de eerste van overheidswege gestichte kwekerij gebouwd in Torbole, met de intentie de visstand te herstellen. Het water in deze regio wordt gevoed door voedingsarm maar zuurstofrijk smeltwater uit de bergen. De kweek vindt plaats in bekens die met dit smeltwater gevoed worden.

In 1891 werd in Predazzo de eerste particulier kwekerij opgezet, al spoedig daarna gevolgd door andere. De kwekerij maakte direct nade Tweede wereldoorlog een sterke ontwikkeling door, wat aanleiding gaf tot de organisatie van kwekers in de Associazione dei Troticoltori Trentini. Aanvankelijk werd de forel Trote del Trentino genoemd, naderhand veranderd in Salmerino del Trente.

In 2013 is de forelteelt in Trentino door Europa in bescherming genomen met de Indicazione Geografica Protetta (IGP).De bescherming betreft forel die wordt gekweekt in de hele provincie Trento, de regio Trentino-Alto Adige en de gemeente Bagolino in de provincie Brescia.

De Salminero del Trentino heeft een voor gekweekte beekridders gebruikelijke grijs-groene of bruine kleur met witachtige, gele of roze gekleurde stippen verspreid over de rug en flanken, zonder markeringen, en oranje vinnen met een witte voorrand en een grijze rug- en staartvin. Het visvlees is wit of zalmroze, stevig, mals, mager en droog, met een zachte vissmaak zonder modderige nasmaak. De modderige nasmaak in beekridder wordt veroorzaakt doordat de vissen met hun kieuwen microalgen en verwante metabolieten, zoals geosmine, opnemen uit te voedingrijk water. Het vetgehalte van het visvlees bedraagt maximaal 6%.

VERKRIJGBAARHEID

In ons land is de Italiaanse beekridder voor zo ver bekend niet verkrijgbaar. Voor meer informatie over de hier wel verkrijgbare, zelfs in eigen land gekweekte beekridder, verwijzen we naar het algemene artikel over de vis.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Salmerino del Trentino | Overheid.nl Salmerino del Trentino | Qualigeo Salmerino del Trentino IGP | Agraria.org