Kuruma
japanse tijgergarnaal (crusticae)
KURUMA
PENAEIDAE
JAPANSE TIJGERGARNAAL | MARSUPENAEUS JANPONICUS

KURAMA

De Japanse tijgergarnaal , de kuruma (Marsupenaeus japonica) kan wel 27 cm groot worden (het vrouwtje) en is daarmee één van de grooste garnalen van de Penaeidae-familie.

Deze garnalensoort behoort tot de infraorde van de Dendrobranchiata, en is zoals gezegd een lid van de Penaeidae-familie. Hij leeft in zeer ondiep water, tot een diepte van 90 meter. Bij de voortplanting draagt het mannetje een spermatofoor (zaadpakketje) over naar het vrouwtje, dat daarna naar diepere zee gaat om haar 700.000 eitjes te werpen.

De kuruma is licht van kleur met tien of meer bruine strepen op de rug. De zwempoten (pereiopoden) hebben een gele oorsprong en een blauw uiteinde.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Japanse garnaal wordt behalve bij Japan bijna overal ter wereld aangetroffen, zelfs via de Rode zee tot in de Middellandse Zee. Daarnaast in de Indische Oceaan, de Indonesche archipel en Maleisi&eum;', en de hele westkust van de Stille Oceaan. ze leven vooral in baaien en warme stromen.

Belangrijke vangstgebieden zijn de wateren rond Madagaskar, de Golf van Aden en natuurlijk Japan en Taiwan. In Japan worden voor de kuruma ebi 車海老exorbitante prijzen tot 100 dollar per stuk neergelegd voor levende exemplaren! Ook in de Middellandse zee wordt commercieel op de garnaal gevist. In Japan wordt de Japanse garnaal steeds vaker in bassins gekweekt, maar China spant de kroon. Sinds 2003 heeft de aquacultuur van deze garnaal wereldwijd een vlucht genomen, waardoor de Japanse tijgergarnaal momenteel behoort tot de belangrijkste gekweekte soorten, met ruim 50.000 ton (FAO:2007), ten opzichte van 2.500 ton vers gevangen kuruma (FAO: 2011).

VERTALING JAPANSE TIJGERGARNAAL

engels
kuruma shrimp
frans
crevette kuruma
italiaans
mazzancolla tropicale
spaans
langostino japonés
duits
 
hindi (india)
 
vietnamees
tôm he nhật bản
chinees
ri ben 日本對蝦
kantonees
jat bun deoi haa
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

DUURZAAMHEID

Sassi, het Zuid-afrikaanse initiatief voor duurzame visserij, brengt (nog) geen onderscheid aan tssen de verschillende garnalensoorten, maar merkt de hele garnalenvisserij aan als 'oranje' vanwege het hoge percentage bijvangst, waarbij ze bijvangstpercentages noemen tot wel 90% ! De branche als geheel omvat 2% van de wereldvisvangst maar 35% van de bijvangst.

RECEPTEN

Tempura van kuruma ebi, sushi's

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

106
kcal
( 443,5 kJoule)
20,3
gram
eiwitten
0,9
gram
koolhydraten
1,7
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,7
gram
meervoudig onverzadigd
540
mg
omega-3
28
mg
omega-6
VITAMINES
60
µg
vitamine A
(8% ADH)
2,6
mg
nicotinezuur
(16% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
3
µg
foliumzuur (B9)
(2% ADH)
1,2
µg
vitamine B12
(48% ADH)
2
mg
vitamine C
(3% ADH)
152
µg
vitamine D
(3040% ADH)
1,1
mg
vitamine E
(9% ADH)
MINERALEN
52
mg
calcium
0,3
mg
koper
2,4
mg
ijzer
185
mg
kalium
37
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
148
mg
natrium
205
mg
fosfor
38
µg
selenium
1,1
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Crustaceans, shrimp, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Marsupenaeus japonicus | Wikipedia (EN/FR/IT) Farmed prawn species | Shrimp news international Penaeus japonicus | FAO Fisheries and aquaculture Shellfish, a comprehensive guide, Anton Mosimann, Holger Hofmann National Research Council, Twikingham Hamlyn Publishing Group, 1985 ISBN 0 600 32605 5 Marsupenaeus japonicus, kuruma prawn | Sealifebase Peneaus merguiensis | KGT Shrimp library
DUURZAAMHEID
Shrimp | EDF Seafood selector Certificated Fish to eat, Australian northern prawns | MSC Marine stewardship council Fishspecies to eat and not eat, prawns | Sassi (South african sustainable seafood initiative (WWF)