Steurgarnaal
Rotsgarnaal (Crusticae)
STEURGARNAAL
PALIMONIDAE
STEURGARNAAL | PALAEMON SERRATUS
(GEZAAGDE) STEURGARNAAL | PALAEMON SERRATUS

STEURGARNAAL

De gezaagde steurgarnaal is de Palaemon serratus, een lid van de Palaemonidae-familie in de infraorde van de Caridea. Hij lijkt in tal van opzichten op de Palaemon elegans, de Palaemon logirostris en de Palaemon adspersus gevieren aanwezig in hetzelfde leefgebied.

Het is een middelgrote garnaal, 5 tot 11 cm lang, de grootste van alle rotsgarnalen. Het lijf is zo transparant dat je de organen kunt zien. Het is voorzien van donkere banden en felgele stippen. De gewrichten zijn voorzien van al even gele accenten in de vorm van banden. De steurgarnaal leeft over het algemeen in groepen, tot op een diepte van 50 meter in rotsachtige omgeving, ook boven de waterlijn.

Steurgarnalen, ook deze, reizen in de lente vanuit zee naar de ondiepe wateren, beneden het intergetijdegebied, de wierzone genoemd. Daar vertoeven zij 's zomers, waar ze zich overdag tussen de planten verstoppen en 's nachts jagen. In de herfst trekken zij naar dieper water, waar ze de hele winter verblijven. Vanwege zijn veelvuldige aanwezigheid in brak water noemen we hem in Nederland wel brakwater-steurgarnaal.

Alle Palaemons hebben een gezaagde kop, maar alleen de serratus is er naar vernoemd. Ze zijn omnivoor en voeden zich overwegend met schelpen, kleine kreeftachtigen, larven en algen. De tweede looppoot van beide is voorzien van een schaar, die voorzien kan zijn van een blauwe band en soms zelfs helemaal blauw kan zijn.

Steurgarnalen zijn na hun eerste levensjaar volwassen en planten zich in het voorjaar voort. De vrouwtjes trekken zich daartoe terug in het ondiepere kustwater om te paaien. De eitjes worden bevrucht wanneer ze gelegd worden, waarna het vrouwtje ze 4 maanden aan haar pleopoden bij zich draagt. Gemiddeld draagt zij 3.000 tot 8.000 eieren. De metamorfose van larf tot jong vindt plaats in de maanden juli en augustus.

De steurgarnaal heeft een zoete smaak en het vlees is zeer sappig.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De gezaagde steurgarnaal komt net als de andere steurgarnalen in de Atlantische oceaan voor, van Denemarken tot Mauretanië, in de Middellandse zee en de Zwarte zee. Ze leven er zowel in zout als brak water.

In ons land komt hij voor in de Oosterschelde en in de monding van de Westerschelde, en in mindere mate langs de Noordzeekust en het Waddengebied.. Hij wordt vooral gevist langs de westkust van Groot-Brittanië, West-Wales en delen van Schotland. De vangst daar is in de jaren '70 van start gegaan, en is tot op heden niet gereguleerd. Behalve in Ierland, waar de vangst op steurgarnaal van mei tot augustus gesloten is.

VERTALING (GEZAAGDE) STEURGARNAAL

engels
common prawn
frans
crevette bouquet
italiaans
gamberetto maggiore
spaans
camarón común
duits
gesägte garnele

DUURZAAMHEID

De steurgarnaal wordt niet gekweekt. In het Verenigd Koninkrijk is deze garnaal éé van de Big Five, de vijf meest gegeten garnaalsoorten, temidden van overwegend tropische garnaalsoorten.

Behalve op de Britse eilanden wordt ook veel op de steurgarnaal gevist vanuit Frankrijk. Toch wordt de steurgarnaal niet als bedreigd aangemerkt, maar net als voor andere garnaalsoorten geldt ook voor de visserij op de steurgarnaal de zorg voor overbevissing en ongewenste bijvangst.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

106
kcal
( 443,5 kJoule)
20,3
gram
eiwitten
0,9
gram
koolhydraten
1,7
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,7
gram
meervoudig onverzadigd
540
mg
omega-3
28
mg
omega-6
VITAMINES
60
µg
vitamine A
(8% ADH)
2,6
mg
nicotinezuur
(16% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
3
µg
foliumzuur (B9)
(2% ADH)
1,2
µg
vitamine B12
(48% ADH)
2
mg
vitamine C
(3% ADH)
152
µg
vitamine D
(3040% ADH)
1,1
mg
vitamine E
(9% ADH)
MINERALEN
52
mg
calcium
0,3
mg
koper
2,4
mg
ijzer
185
mg
kalium
37
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
148
mg
natrium
205
mg
fosfor
38
µg
selenium
1,1
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Crustaceans, shrimp, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Palaemon serratus | Wikipedia (EN) Palaemon serratus | FAO Fisheries and aquaculture Shellfish, a comprehensive guide, Anton Mosimann, Holger Hofmann National Research Council, Twikingham Hamlyn Publishing Group, 1985 ISBN 0 600 32605 5 Palaemon-serratus | Sealifebase Steckbrief Palaemon adspersus | Leibniz-institut für Ostseeforschung Warnemünde Palaemon serratus | The marine life information network
DUURZAAMHEID
Shrimp | EDF Seafood selector Certificated Fish to eat, Australian northern prawns | MSC Marine stewardship council