Rode garnaal
Rode garnaal (Crusticae)
RODE GARNAAL
 
RODE GARNAAL | ARISTEUS ANTENNATUS

RODE GARNAAL

De Rode garnaal (Aristeus antennatus) is zeer geliefd in de keukens aan de Middellandse zee, waar hij ook gevangen wordt.

Deze garnalensoort behoort tot de infraorde van de Dendrobranchiata net als de Penaeidae, is een lid van de Aristeus-familie. Het is een zeedier dat tot de orde van de decopoda, de tienpotigen, behoort. Hij leeft, vaak in grote groepen van duizenden garnalen, in zachte, modderige grond op dieptes tussen 200 en 2200 meter, op sommige plaatsen nog dieper, tot 3000 meter. 's Nachts komt hij naar het oppervlak.

De kleur van de rode garnaal is vaalrood, vaak met paarse tinten. Hij wordt de rose, rode of blauwe garnaal genoemd, dat zegt genoeg. Vier paar poten eindigen in een klauw.

Je kunt de rode garnaal op markten in Spanje tegen komen onder verschillende benamingen, gamba roja, gamba rayado, listado, chorizo (listado of blanco), moruno of carabinero genoemd, vaak verschillend per haven, en bovendien verschillend tussen havens gelegen aan de Middellandse zee of de Atlantische oceaan. Hij wordt ook wel genoemd Gamba de Almeria, Gamba de Garrucha en Gamba Catalana genoemd.

En wat te denken van de Gambero del canale di Sicilia, een merknaam waarvoor in 2011 Europese bescherming is verkregen omdat, zo zeggen de betrokken organisaties, om de rood-paarse variëteit die in de Straat van Siclië wordt gevangen 'te behoeden voor namaak' (en de concurrentie uit de andere landen aan de Middellandse zee).

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Rode garnaal komt in de hele Middellandse zee voor, van Griekenland tot Spanje, en voor de kusten van Tunesië en Marokko. Hij komt ook voor in het aansluitende deel van de Atlantische Oceaan, en zelfs in Indische Oceaan.

Er wordt met diepzee-trawlers op de rode garnaal gevist voor de kust van Noord-west Afrika en de kusten van Spanje, Frankrijk, Italië en Malta.

VERTALING RODE GARNAAL

engels
red prawn
frans
crevette rouge
italiaans
gambero rosso chiaro
spaans
gamba roja
duits
 
hindi (india)
 
vietnamees
 
 

RECEPTEN

In bewerking: Alicante: gamba roja met knoflook en groene kruiden; Gamberi rossi in camicia (hemd);

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

106
kcal
( 443,5 kJoule)
20,3
gram
eiwitten
0,9
gram
koolhydraten
1,7
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,7
gram
meervoudig onverzadigd
540
mg
omega-3
28
mg
omega-6
VITAMINES
60
µg
vitamine A
(8% ADH)
2,6
mg
nicotinezuur
(16% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
3
µg
foliumzuur (B9)
(2% ADH)
1,2
µg
vitamine B12
(48% ADH)
2
mg
vitamine C
(3% ADH)
152
µg
vitamine D
(3040% ADH)
1,1
mg
vitamine E
(9% ADH)
MINERALEN
52
mg
calcium
0,3
mg
koper
2,4
mg
ijzer
185
mg
kalium
37
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
148
mg
natrium
205
mg
fosfor
38
µg
selenium
1,1
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Crustaceans, shrimp, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Gambero rosso | Wikipedia (IT) Aristeus antennatus | FAO Fisheries and aquaculture Aristeus antennatus | Nort Atlantic Fish Organization Journal 31 Terminilógicos de especies pesqueras de andalucia | Dictio-term Shellfish, a comprehensive guide, Anton Mosimann, Holger Hofmann National Research Council, Twikingham Hamlyn Publishing Group, 1985 ISBN 0 600 32605 5
DUURZAAMHEID
Shrimp | EDF Seafood selector Certificated Fish to eat, Australian northern prawns | MSC Marine stewardship council Fishspecies to eat and not eat, prawns | Sassi (South african sustainable seafood initiative (WWF) Mangrove protection Ca Mau province | SNV World