Nylon garnaal
Diepzeegarnaal (Crusticae)
NYLON GARNAAL
CARIDEA
MINO NYLONGARNAAL | HETEROCARPUS SIBOGAE
CHILEENSE NYLONGARNAAL

NYLON GARNAAL

Deze hier vrijwel onbekende garnaalsoort is in sommige delen van de wereld 'wereldberoemd'. Zoals de Nimo (foto) die zijn belagers verrast met zijn luminicerende blauwe wolken, of de Chileense nylongarnaal, een exquise kleine garnaal

De Heterocarpus is een garnaalgeslacht deel uit maakt van de Pandalidae familie in de infraorde van de Caridea. Het geslacht omvat 30 soorten waarvan nog maar enkele commercieel gevist worden. Van veel kanten, onder andere van de kant van het FAO wordt deze garnaalfamilie zeer kansrijk genoemd voor commerciële bevissing. Behalve de Heterocarpus reedi dan, waarop al op grote schaal bij Chili wordt gevist, en de Heterocarpus vicarius, voor de kust van Costa Rica.

Er is weinig bekend over het geslacht, de meeste soorten ontberen een Nederlandse naam. De bijnaam van de soort is 'moedergarnaal' vanwege de broedkenmerken: het vrouwtje draagt de 15-30.000 kleurrijke eieren die zij legt, lang bij zich.

Van de ontwikkeling van de larve van de familie is nog te weinig bekend. Inmiddels weet men wel dat de ontwikkeling ondanks veronderstelde verschillen, in essentie dezelfde stadia doorloopt als de meeste andere Pandalidae-soorten. Een eerder voorstel om het gehele Heterocarpus geslacht in een nieuw te benoemen familie onder te brengen, de Heterocarpidae, staat daarmee op losse schroeven.

ENKELE SOORTEN

De in Europa bekendste soort is de Heterocarpus reedi, de Chileense nylongarnaal, die bij Chili wordt gevist en daar de camarón nailon wordt genoemd. Het is de Chileense variant van onze Hollandse garnaal, geroemd om zijn smaak. Het is een relatief kleine garnaal, 34-39 mm slechts. Hj leeft op een diepte van ongeveer 150 tot 400 meter.

De Heterocarpus laevigatus, in het Engels de smooth nylon shrimp, leeft op grotere dieptes, tussen 350 en 900 meter diep, en wordt onder meer bij Hawaii gevist. Deze nylon garnaal is net als de Mino (zie hierna) voorzien van een afweermechanisme in de vorm van een blauwe luminiscerende stof die hij uit blaast om zijn belagers af te schrikken.

De Mino nylongaranaal, op bovenstaande foto, de Heterocarpus sibogae, leeft op dieptes tussen 150 en 550 meter, is bijna transparant en is herkenbaar aan een rode stip op het achterlijf. Belagers schrikt hij af door een enorme luminicerende, blauwe wolk uit te blazen. De eieren zijn bleekgroen tot helder blauw.

De gepantserde- of nylongarnaal (Heterocarpus ensifer) komt voor op gevarieerde diepte, afhankelijk van de regio tussen 50 en 1050 meter. Het is een relatief kleine garnaal, van 35-42 mm.

De Heterocarpus gibbosus leeft op dieptes tussen 200 en 750 meter. Ze zijn oranje-rose van kleur, sommige wat donkerder dan andere, afhankelijk van het leefgebied, en lijken qua anatomie sterk op de gepantserde soort. Het zijn carnivoren die zich voeden met plankton en kleine schaaldieren. De eieren zijn donkergroen.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De nylongarnaal komt over ter wereld voor, verspreid over de Stille Oceaan. Iedere heterocarpus-soort heeft zijn eigen, soms zeer beperkte leefgebied.

De Heterocarpus reedi bijvoorbeeld heeft zijn leefgebied voor de kust van Chili tussen de 25e en 39e breedtegraad, en nergens anders. In Chili maakt deze soort 95% van alle vangst uit. Het visseizoen loopt van december tot januari. Er wordt met een kleine vloot op de garnaal gevist, en nog maar onlangs is het MSC-ecolabel aangevraagd, zowel voor de vangst van de garnaal als voor de yellow squat lobster (Cervimunida johni) en de red squat lobster (Pleuroncodes monodon) , hier bekend als langostino. Slechts een klein deel van de vangst wordt geëxporteerd (naar Europa).

De Heterocarpus laevigatus leeft in de Stille Oceaan, vooral in het centrale en het zuidelijke deel.

De Heterocarpus sibogae leeft in de Indische oceaan, waar hij in het zuidwesten van India (Kerala) wordt gevist, de Stille oceaan bij Indonesi$euml;, de Philippijnen en het zuiden van Japan, Australië en de Zuid-pacifische rond eilanden als Nieuw Caledonië en Tonga.

De Gepantserde- of nylongarnaal (heterocarpus ensifer) komt zowel in de Atlantische oceaan (van Spanje tot Angola en van North Carolina tot de Caraïbische zee) als in de Stille Oceaan voor, Indonesië, de Philippijnen, de Maldiven, Taiwan en Japan.

De Heterocarpus gibbosus komt voor in de Indische oceaan en het westelijk deel van de Stille oceaan, de oostkust van Afrika, het Arabisch schiereiland, Indonesië, de Philippijnen, Taiwan en Japan.

VERTALING NYLONGARNAAL

engels
nylon shrimp
frans
crevette nylon
italiaans
 
spaans
camarón nailon

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

106
kcal
( 443,5 kJoule)
20,3
gram
eiwitten
0,9
gram
koolhydraten
1,7
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,7
gram
meervoudig onverzadigd
540
mg
omega-3
28
mg
omega-6
VITAMINES
60
µg
vitamine A
(8% ADH)
2,6
mg
nicotinezuur
(16% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
3
µg
foliumzuur (B9)
(2% ADH)
1,2
µg
vitamine B12
(48% ADH)
2
mg
vitamine C
(3% ADH)
152
µg
vitamine D
(3040% ADH)
1,1
mg
vitamine E
(9% ADH)
MINERALEN
52
mg
calcium
0,3
mg
koper
2,4
mg
ijzer
185
mg
kalium
37
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
148
mg
natrium
205
mg
fosfor
38
µg
selenium
1,1
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Crustaceans, shrimp, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Heterocarpus reedi | FAO Fisheries and aquaculture Shellfish, a comprehensive guide, Anton Mosimann, Holger Hofmann National Research Council, Twikingham Hamlyn Publishing Group, 1985 ISBN 0 600 32605 5 Heterocarpus reedi | Sealifebase Heterocarpus ensifer | Guide to shelf invertebrates in the Gulf of Mexico, 2004, Perry and Larsen On the Heterocarpus shrimps from taiwan | Tin-Yam Chan, department of agriculture Taiwan, 1987 Food and feeding habits of Heterocarpus gibbosus | S.R. Radhika Rajashree & B. Madhausoodana Kurup, Center for ocean research, 2010 Chennai India On the presence of Heterocarpus ensifer in the Spanish mediterranean | M. Garcia-Rodriguez e.a. early larval morphology of heterocarpus ensifer | J.M. Landeira e.a., Univerisdad de La Laguna, Spanje, 2010 in Zootaxa
DUURZAAMHEID
Shrimp | EDF Seafood selector Certificated Fish to eat, Australian northern prawns | MSC Marine stewardship council Fishspecies to eat and not eat, prawns | Sassi (South african sustainable seafood initiative (WWF) Harvest reducton in the Gulf of Maine 2011/2012 | Atlantic states marine Fisheries commission, oct 2011 Atlantic northern shrimp | NOAA Fishwatch US Seafood facts Bycatch Heterocarpus reedi | Journal of crustacean biology