Eenhoorngarnaal
Diepzeegarnaal (Crusticae)
EENHOORNGARNAAL
CARIDEA
EENHOORNGARNAAL | PARAPANDALUS NARVAL
 

NARVAL (EENHOORNGARNAAL)

De Middellandse zeegarnaal (Parapandalus narval, ook Plesionika narval) is een garnalensoort die leeft op zandige, kiezelige en rotsachtige bodems, waar hij holen graaft om zic te verschuilen.

Hij behoort tot de infraorde van de Caridea, en is lid van de Peandalidae-familie. De eenhoorn leeft op dieptes tot 1000 meter en dieper, en is zo'n 19 cm lang waarvan de helft de kop is. Hij heeft 60 boven- en 50 ondertanden. Opvallende kenmerken zijn de extreem lange rode antennes (driemaal de lengte van het lijf) en de rode en gele strepen over de hele lengte van het lijf.

Ze paaien van laat in de zomer tot in de herfst en leggen helderblauwe eieren, het kan haast niet spectaculairder!

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Paranpadalus narval komt niet alleen voor in de Middellandse Zee, de Adriatische en de Rode Zee, maar ook in de Atlantische Oceaan tot aan Angola, de Indische oceaan, van Madagascar tot Frans Polynesië .

Alleen bij Madeira en de Canarische eilanden, en op een aantal plaatsen aan de Middelandse zee wordt commercieel op de narval gevist, op kleine schaal en voor lokaal gebruik.

Door de FAO is de eenhoorngarnaal echter een garnaalsoort met een grotere visserij-potentie, makkelijk te bevissen, ze zwemmen in groepen van duizenden stuks, en bestand tegen visserijdruk.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Het woord 'narval' betekent eenhoorn.

VERTALING EENHOORNGARNAAL

engels
narwal shrimp, unicorn shrimp
frans
crevette narval
italiaans
gamberetto boreale
spaans
camarón narval
duits
einhorngarnele

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

106
kcal
( 443,5 kJoule)
20,3
gram
eiwitten
0,9
gram
koolhydraten
1,7
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,7
gram
meervoudig onverzadigd
540
mg
omega-3
28
mg
omega-6
VITAMINES
60
µg
vitamine A
(8% ADH)
2,6
mg
nicotinezuur
(16% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
3
µg
foliumzuur (B9)
(2% ADH)
1,2
µg
vitamine B12
(48% ADH)
2
mg
vitamine C
(3% ADH)
152
µg
vitamine D
(3040% ADH)
1,1
mg
vitamine E
(9% ADH)
MINERALEN
52
mg
calcium
0,3
mg
koper
2,4
mg
ijzer
185
mg
kalium
37
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
148
mg
natrium
205
mg
fosfor
38
µg
selenium
1,1
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Crustaceans, shrimp, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Plesionika narval | Animales marinos Parapandalus narval | FAO Fisheries and aquaculture Shellfish, a comprehensive guide, Anton Mosimann, Holger Hofmann National Research Council, Twikingham Hamlyn Publishing Group, 1985 ISBN 0 600 32605 5 Parapandalus narval | Sealifebase Plesionika narval | Turkish journal of Fisheries and aquatic sciences
DUURZAAMHEID
Shrimp | EDF Seafood selector Certificated Fish to eat, Australian northern prawns | MSC Marine stewardship council Fishspecies to eat and not eat, prawns | Sassi (South african sustainable seafood initiative (WWF) Harvest reducton in the Gulf of Maine 2011/2012 | Atlantic states marine Fisheries commission, oct 2011 Atlantic northern shrimp | NOAA Fishwatch US Seafood facts