Grote tijgergarnaal
Witte garnaal (Crusticae)
GROTE TIJGERGARNAAL
PENAEIDAE
GROTE TIJGERGARNAAL | FENNEROPEANUS MONODON

GROTE TIJGERGARNAAL

De grote tijgergarnaal of reuzentijgergarnaal (Fenneropenaeus monodon) us zoals de naam doet vermoeden geen kleintje. Het vrouwtje kan wel 35 cm groot worden en is daarmee de grootste garnaal van de Penaeidae-familie. Eén enkele garnaal van die afmeting weegt 650 gram.

Deze garnalensoort behoort tot de infraorde van de Dendrobranchiata, en is zoals gezegd een lid van de Penaeidae-familie, een carnivoor soort dat zich voedt met ongewervelde waterdieren, zoals weekdieren en andere schaaldieren, en algen. Bij de voortplanting draagt het mannetje een spermatofoor (zaadpakketje) over naar het vrouwtje, dat daarna naar diepere zee gaat om haar 750.000 eitjes te werpen.

Het vlees van de tijgergarnaal is stevig en zoet van smaak. De kleur van het lijf is donker, en varieert van bruin tot blauw, mogelijk onder invloed van de leefomstandigheden. Kenmerkend zijn de gele en zwarte strepen, waarom hij ook wel de zwarte tijgergarnaal wordt genoemd. De antennes zijn bruin tot grijs

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De grote tijgergarnaal komt voor in de Indische Oceaan, van de oostkust van Afrika en het Arabisch schiereiland tot de Japanse zee. Ook komt hij voor in de Golf van Mexico (invasief).

De grote tijgergarnaal is na de Litopeneaus vannamei de meest gekweekte garnaal ter wereld. De jaarproductie van de soort in totaliteit wordt geschat op 900.000 ton (FAO:2010) .

VERTALING GROTE TIJGERGARNAAL

engels
black tiger prawn
frans
crevette géante tigrée
italiaans
gambero gigante indopacifico
spaans
langostino jumbo
duits
 
hindi (india)
 
indonesisch
udang windu
japans
 
vietnamees
tôm sú
chinees
草蝦
kantonees
cou haa
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

DUURZAAMHEID

Greenpeace heeft de grote tijgergarnaal op hun rode lijst geplaatst, om dezelfde reden als waarom de Sassi de garnaal in zijn algemeen op hun oranjelijst heeft geplaatst: de grootschalige vernietiging van mangroves in trpoische gebieden. Daarbij komt het onnodig gebruik van medicijnen en in het bijzonder antibiotica en de enorme hoeveelheid vis die als maal voor de garnalen wordt gebruikt. Bovendien worden de eieren voor de garnalenkweek in veel gevallen uit het wild opgevist, ten koste van de wilde populaties. Greenpeace voegt daar in het geval van de grote tijgergarnaal nog aan toe, de schending van de menserechten.

RECEPTEN

Tempura van kuruma ebi, sushi's

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

106
kcal
( 443,5 kJoule)
20,3
gram
eiwitten
0,9
gram
koolhydraten
1,7
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,7
gram
meervoudig onverzadigd
540
mg
omega-3
28
mg
omega-6
VITAMINES
60
µg
vitamine A
(8% ADH)
2,6
mg
nicotinezuur
(16% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
3
µg
foliumzuur (B9)
(2% ADH)
1,2
µg
vitamine B12
(48% ADH)
2
mg
vitamine C
(3% ADH)
152
µg
vitamine D
(3040% ADH)
1,1
mg
vitamine E
(9% ADH)
MINERALEN
52
mg
calcium
0,3
mg
koper
2,4
mg
ijzer
185
mg
kalium
37
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
148
mg
natrium
205
mg
fosfor
38
µg
selenium
1,1
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Crustaceans, shrimp, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Peneaus monodon | Wikipedia (EN/FR/IT/DU) Farmed prawn species | Shrimp news international Penaeus merguiensis | FAO Fisheries and aquaculture Shellfish, a comprehensive guide, Anton Mosimann, Holger Hofmann National Research Council, Twikingham Hamlyn Publishing Group, 1985 ISBN 0 600 32605 5 Marsupenaeus japonicus, kuruma prawn | Sealifebase Peneaus merguiensis | KGT Shrimp library
DUURZAAMHEID
Shrimp | EDF Seafood selector Certificated Fish to eat, Australian northern prawns | MSC Marine stewardship council Fishspecies to eat and not eat, prawns | Sassi (South african sustainable seafood initiative (WWF)