Indische garnaal
witte garnaal (crusticae)
Indische GARNAAL
PENAEIDAE
Indische GARNAAL | FENNEROPENAEUS INDICUS

Indische (WITTE) GARNAAL

De Indische of ook wel witte garnaal (Fenneropenaeus indicus) is één van de meest gevangen tienpotigen ter wereld. De veelal gebruikte benaming 'witte garnaal' wordt ook voor andere soorten gebruikt.

Deze garnalensoort behoort tot de infraorde van de Dendrobranchiata, is een lid van de Penaeidae-familie. Het is een zeedier dat tot de orde van de decopoda, de tienpotigen, behoort. Hij leeft in een modderige omgeving tussen 2 en 90 meter diepte. De Indische garnaal wordt 18 maanden oud, en hij wordt ruim 20 cm lang.

Indische garnalen broeden niet, het vrouwtje werpt de eieren rechtstreeks in het water. De eerste fase van de ontwikkeling van de garnaal uit het ei is de larvale vorm, de naulius genoemd. De larve doorloopt verscheidene stadia in ondiep water en keert terug naar zee wanneer ze sub-volwassen (puber) is, bij een lengte van 11-12 cm.

Andere witte garnalen zijn de Chinese witte garnaal (Fenneropenaeus chinensis), de westerse witte garnaal (Fenneropenaeus vannamei), de bananengarnaal (Fenneropenaeus merguiensis) en de atlantische witte garnaal (Fenneropenaeus setiferus).

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Indische garnaal komt in het westelijke deel van de Stille Oceaan voor, van het oosten van Afrika tot het zuiden van China en het noorden van Australië.

Jaarlijks wordt wereldwijd 3,5 miljoen ton Indische garnaal uit de zee gevangen, naast de garnalen uit kwekerijen in Saudi Arabië, Vietnam, Iran en India. De grootste producent van garnalen uit aquacultuur is Saudi Arabië, dat bijna 50% van de wereldproductie voor rekening neemt.

De landen in Zuid-oost Azië, China, India, Indonesië, Vietnam en Thailand zijn tezamen goed voor 55% van de vangst op de Indische garnaal uit open water.

VERTALING WITTE GARNAAL

engels
indian or white prawn
frans
crevette blanche des indes
italiaans
 
spaans
 
duits
 
hindi (india)
 
vietnamees
tôm he Ấn Độ
 

DUURZAAMHEID

Berucht is de visserij met bijvangst van (bedreigde) zeeschildpadden, reden voor Greenpeace om de Indische garnaal op hun rode lijst te plaatsen. Ook de EDF Seafood selector merkt de Chinese witte garnaal rood: zwaar bevist met veel bijvangst door de gebruikte vismethode (boomkorvisserij, met sleepnetten).

Sassi, het Zuid-afrikaanse initiatief voor duurzame visserij, brengt (nog) geen onderscheid aan tssen de verschillende garnalensoorten, maar merkt de hele garnalenvisserij aan als 'oranje' vanwege het hoge percentage bijvangst, waarbij ze bijvangstpercentages noemen tot wel 90% ! De branche als geheel omvat 2% van de wereldvisvangst maar 35% van de bijvangst. Ook zij noemen de bijvangst van zeeschilpadden. Sassi is zeer kritisch over de garnalenfarms in bepaalde tropische regio's, vanwege de grootschalige vernietiging van mangroves (schat het verlies door garnalenfarms op 25% van het wereldareaal), het gebruik van medicijnen en in het bijzonder antibiotica en de enorme hoeveelheid vis die als maal voor de garnalen wordt gebruikt. Bovendien worden de eieren voor de garnalenkweek in veel gevallen uit het wild opgevist, ten koste van de wilde populaties.

Volgens Sassi is praktisch de hele visserij op witte garnaalsoorten verdacht, zowel de visserij op zee als de kwekerijen, en raadt het eten ervan af.

Uitzondering op de regel is de visserij op witte en roodpotige banaangarnaal (Fenneropenaeus merguiensis en Fenneropenaeus indicus) in Australische wateren, die sinds 2012 onder MSC plaats vindt (FAO area 71).

PERSPECTIEF OP HERSTEL MANGROVES ?

Hoewel de situatie wereldwijd alarmerend is, zijn er op enkele plaatsen bemoedigende ontwikkelingen in gang gezet, die het vermelden waard zijn, zoals het mangrove-beschermingsproject in de Ca mau provincie in Vietnam. Dat beoogt de vernieting van mangrove woud voor de aanleg van garnalenkwekerijen en rijstvelden (Vietnam verloor daardoor in de afgelopen drie decennia de helft van haar mangrovegebied) te keren.

RECEPTEN

Alicante: met knoflook en groene kruiden; Gamberi rossi in camicia (hemd);

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

106
kcal
( 443,5 kJoule)
20,3
gram
eiwitten
0,9
gram
koolhydraten
1,7
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,7
gram
meervoudig onverzadigd
540
mg
omega-3
28
mg
omega-6
VITAMINES
60
µg
vitamine A
(8% ADH)
2,6
mg
nicotinezuur
(16% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
3
µg
foliumzuur (B9)
(2% ADH)
1,2
µg
vitamine B12
(48% ADH)
2
mg
vitamine C
(3% ADH)
152
µg
vitamine D
(3040% ADH)
1,1
mg
vitamine E
(9% ADH)
MINERALEN
52
mg
calcium
0,3
mg
koper
2,4
mg
ijzer
185
mg
kalium
37
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
148
mg
natrium
205
mg
fosfor
38
µg
selenium
1,1
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Crustaceans, shrimp, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Indian prawn | Wikipedia (EN) farmed prawn species | Shrimp news international Shellfish, a comprehensive guide, Anton Mosimann, Holger Hofmann National Research Council, Twikingham Hamlyn Publishing Group, 1985 ISBN 0 600 32605 5
DUURZAAMHEID
Shrimp | EDF Seafood selector Certificated Fish to eat, Australian northern prawns | MSC Marine stewardship council Fishspecies to eat and not eat, prawns | Sassi (South african sustainable seafood initiative (WWF) Mangrove protection Ca Mau province | SNV World