Noordelijke bruine garnaal
Bruine garnaal (Crusticae)
BRUINE GARNAAL
PENAEIDAE
NOORDELIJKE BRUINE GARNAAL | PENAEUS AZTECUS

NOORDELIJKE BRUINE GARNAAL

De Noordelijke bruine garnaal of kortweg Bruine garnaal (Farfantepenaeus aztecus) wordt circa 20 cm groot en smaakt, net als andere penaiden, enigszins zoet. Het vlees van de bruine garnaal is stevig en smaakt soms licht naar jodium.

Deze garnalensoort behoort tot de infraorde van de Dendrobranchiata, is een lid van de Penaeidae-familie. Hij leeft in ondiep water, op dieptes tussen 180 en 360 meter. Naarmate ze ouder worden, trekken bruine garnalen zeewaarts, naar dieper en zouter water. Ze zijn vooral 's nachts actief, graven zich overdag in. Ze verblijven graag in kustwater met modderige, venige bodem, rijk aan organische stofen en rottende vegetatie.

Bruine garnalen paaien in diep water, waarna de vrouwtjes een half tot een heel miljoen eitjes op de zeebodem leggen. Van februari tot maart trekken de jonge garnalen naar de riviermondingen, waar zij hun metamorfose af ronden. Zowel de volwassen dieren als de jongen zijn omnivoor en voeden zich onder meer met wormen, algen en rottend organisch materiaal. De larven voeden zich met plankton.

De bruine garnaal heeft een donkere, ietwat grijsbruine kleur en en staart met een paarse band en een groene of rode pigmentatie. Aan die opvallende staart dankt hij zijn andere naam, de roodstaartgarnaal. Andere bruine garnalen zijn de Zuidelijke bruine garnaal (Farfantepenaeus subtilis) - lange tijd beschouwd als een ondersoort van de F. aztecus - de gespikkelde garnaal (Metapenaeus monoceros) en de Hollandse garnaal (Crangon crangon), die wij (Nederlanders en Fransen) liever grijze garnaal respectievelijk crevette grise noemen.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Bruine garnaal kis één van de drie Penaeidae die in de Zuidelijke Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico worden gevist. Hoewel de garnaal ook voor de kust van Florida voor komt komt 97% van de bruine garnaal uit de Golf van Mexico, waarvan het merendeel vanuit Texas wordt gevangen.

VERTALING BRUINE GARNAAL

engels
brown shrimp or redtail shrimp (VS)
frans
crevette royal grise
italiaans
mazzancola tropicale
spaans
camarón moreno of pardo
duits
 
hindi (india)
 
vietnamees
 
 

DUURZAAMHEID

Sassi, het Zuid-afrikaanse initiatief voor duurzame visserij, brengt (nog) geen onderscheid aan tssen de verschillende garnalensoorten, maar merkt de hele garnalenvisserij aan als 'oranje' vanwege het hoge percentage bijvangst, waarbij ze bijvangstpercentages noemen tot wel 90% !

De branche als geheel omvat 2% van de wereldvisvangst maar 35% van de bijvangst. Ook bij de visserij op de Noordelijke bruine garnaal is de bijvangst een probleem, zeeschildpadden en vinvis zoals rode snapper. Met behulp van BRD's wordt geprobeerd deze bijvangst te verminderen. Een BRD is een 'Bycatch reduction device, een opening in het sleepnet om vis of andere toevallig gevangen waterdieren de gelegenheid te geven om te ontsnappen, terwijl de doelsoort (de garnalen) naar de staart van het net gedirigeerd worden. Deze BRD wordt gecombineerd met een Turtle exluder device (TED). BRD's zijn verplicht in sleepnetten voor de garnalenvangst in de federale wateren in de Golf van Mexico en de Zuid-Atlantische regio.

RECEPTEN

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

106
kcal
( 443,5 kJoule)
20,3
gram
eiwitten
0,9
gram
koolhydraten
1,7
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,7
gram
meervoudig onverzadigd
540
mg
omega-3
28
mg
omega-6
VITAMINES
60
µg
vitamine A
(8% ADH)
2,6
mg
nicotinezuur
(16% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
3
µg
foliumzuur (B9)
(2% ADH)
1,2
µg
vitamine B12
(48% ADH)
2
mg
vitamine C
(3% ADH)
152
µg
vitamine D
(3040% ADH)
1,1
mg
vitamine E
(9% ADH)
MINERALEN
52
mg
calcium
0,3
mg
koper
2,4
mg
ijzer
185
mg
kalium
37
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
148
mg
natrium
205
mg
fosfor
38
µg
selenium
1,1
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Crustaceans, shrimp, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Farfantepenaeus aztecus | Wikipedia (EN) Farmed prawn species | Shrimp news international Shellfish, a comprehensive guide, Anton Mosimann, Holger Hofmann National Research Council, Twikingham Hamlyn Publishing Group, 1985 ISBN 0 600 32605 5 Farfantepenaeus aztecus, northern brow shrimp | Sealifebase Peneaus merguiensis | KGT Shrimp library
DUURZAAMHEID
Shrimp | EDF Seafood selector Certificated Fish to eat, Australian northern prawns | MSC Marine stewardship council Fishspecies to eat and not eat, prawns | Sassi (South african sustainable seafood initiative (WWF) Brown shrimp | NOAA Fishwatch US Seafood facts Bycatch reduction, BRD | Louisiana fisheries Mangrove protection Ca Mau province | SNV World