Banaangarnaal
Witte garnaal (Crusticae)
BANAANGARNAAL
PENAEIDAE
BANAANGARNAAL | PENAEUS MERGUIENSIS

BANAANGARNAAL

De banaangarnaal (Fenneropenaeus merguiensis) kan wel 27 cm groot worden (het vrouwtje) en is daarmee één van de grootste garnalen van de Penaeidae-familie.

Deze garnalensoort behoort tot de infraorde van de Dendrobranchiata, en is zoals gezegd een lid van de Penaeidae-familie. Hij leeft in ondiep water, tot een diepte van 45 meter, met een voorkeur voor modderige bodems.

Het vrouwtje van de banaangarnaal kan wel 24 cm groot worden. Hij heeft een zoete smaak, zoals de meeste Penaeidae-garnalen . Er zijn twee variëteiten, de roodpotige banaangarnaal, met rode poten en de gewone banaangarnaal met gele poten. De laatste is de meest voorkomende. Hoewel de banaangarnaal te boek staat als crèmekleurig, worden ze wel 'groene garnalen' genoemd.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De banaangarnaal komt voor in de Indische Oceaan, de Indonesche archipel en Maleisi&eum;', en langs de kusten van Australië. Voor Australië is het de belangrijkste garnaal. Het vangstseizoen duurt er slechts enkele weken, mede afhankelijk van de weersomstandigheden in april/mei.

De garnaal wordt op grote schaal gekeeekt in Thailand, en in het wild gevangen bij Maleisië en de Philippijnen. Van de jaarvangst van circa 100.000 ton (FAO:2010) wordt het merendeel bij Indonesië gevangen ten oosten van Sumatra, langs de zuidkust van Java en bij Borneo.

VERTALING BANAANGARNAAL

engels
banana prawn
frans
crevette banane
italiaans
 
spaans
camarón banana
duits
 
hindi (india)
 
indonesisch
udang putihi
japans
tenjiku ebi
vietnamees
tôm he nhật bản
chinees
ri ben 日本對蝦
kantonees
jat bun deoi haa
 

DUURZAAMHEID

Sassi, het Zuid-Afrikaanse initiatief voor duurzame visserij, brengt (nog) geen onderscheid aan tssen de verschillende garnalensoorten, maar merkt de hele garnalenvisserij aan als 'oranje' vanwege het hoge percentage bijvangst, waarbij ze bijvangstpercentages noemen tot wel 90% !

De branche als geheel omvat 2% van de wereldvisvangst maar 35% van de bijvangst. Volgens de (Australische) Fisheries research & development corporation is de bijvangst in de visserij op banaangarnalen minder dan bij de visserij op tijgergarnalen. Desondanks schrijven de reglementen Australische vissers voor voorzieningen aan hun netten te treffen zoals BRD's.

Een BRD is een 'Bycatch reduction device, een opening in het sleepnet om vis of andere toevallig gevangen waterdieren de gelegenheid te geven om te ontsnappen, terwijl de doelsoort (de garnalen) naar de staart van het net gedirigeerd worden. Deze BRD wordt gecombineerd met een Turtle exluder device (TED).

De Northern prawn fishery is de eerste vistak ter wereld die MSC gecertificeerde banaangarnalen op de markt mag brengen. Zij vissen ten noorden van Australië onder meer in de Golf van Carpentaria.

RECEPTEN

Tempura van kuruma ebi, sushi's

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

106
kcal
( 443,5 kJoule)
20,3
gram
eiwitten
0,9
gram
koolhydraten
1,7
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,7
gram
meervoudig onverzadigd
540
mg
omega-3
28
mg
omega-6
VITAMINES
60
µg
vitamine A
(8% ADH)
2,6
mg
nicotinezuur
(16% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
3
µg
foliumzuur (B9)
(2% ADH)
1,2
µg
vitamine B12
(48% ADH)
2
mg
vitamine C
(3% ADH)
152
µg
vitamine D
(3040% ADH)
1,1
mg
vitamine E
(9% ADH)
MINERALEN
52
mg
calcium
0,3
mg
koper
2,4
mg
ijzer
185
mg
kalium
37
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
148
mg
natrium
205
mg
fosfor
38
µg
selenium
1,1
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Crustaceans, shrimp, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Peneaus merguiensiss | Wikipedia (EN/FR/IT) Farmed prawn species | Shrimp news international Penaeus merguiensis | FAO Fisheries and aquaculture Shellfish, a comprehensive guide, Anton Mosimann, Holger Hofmann National Research Council, Twikingham Hamlyn Publishing Group, 1985 ISBN 0 600 32605 5 Marsupenaeus japonicus, kuruma prawn | Sealifebase Peneaus merguiensis | KGT Shrimp library
DUURZAAMHEID
Shrimp | EDF Seafood selector Certificated Fish to eat, Australian northern prawns | MSC Marine stewardship council Fishspecies to eat and not eat, prawns | Sassi (South african sustainable seafood initiative (WWF)