Arame
Zeewier
ARAME
 
ARAME | EISENIA BICYCLIS

ARAME 荒布

Arame (Eisenia bicyclis) is een zeewier behorend tot de groep eetbare bruinwieren (Phaeophyta), uit de Lessoniaceae-familie. Het heeft de naam zee-eik, vanwege zijn vertakt uiterlijk. Overigens komt de arame zowel vertakt als geveerd voor.

De arame groeit op een rotsachtige bodem vlak onder de waterspiegel. Daar ontwikkelt hij izich eder jaar opnieuw. Arame wordt gesneden boven het houtige ‘houvast’, waar de bladen zich vertakken. De houvast, de 'stam', wordt wel een meter hoog, de bladeren zijn 30 cm lang en 3-4 cm breed. De laminae (bladeren) zijn platter en vezeliger dan die van hijiki. De dikkere hijiki-bladeren moeten gekookt worden. Hijiki is knapperiger, maar arame is milder en zoeter. De smaak is nootachtig.

Tot de bruine zeewieren behoren ook de gezaagde zee-eik (Fucus serratus) en de kleine zee-eik ((Fucus spiralis), beide niet eetbaar.

GEBRUIK

Arame wordt in de lucht en zon gedroogd tot de bladtrosjes er af vallen. Ze hoeft slechts kort in heet water ondergedompeld te worden. Koken is niet nodig. Voorgekookte arame hoeft alleen geweld te worden om aan gerechten toegevoegd te worden, voor koude en warme gerechten.

BEWAREN

Gedroogde arame kun je gemakkelijk bewaren. In de verpakking van arame zit in de regel een zakje silica-gel, dat er voor zorgt dat de wier mooi droog blijft.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Arame komt voor in gematigde wateren van de Stille oceaan, en op verscheidene plaatsen rond Japan, onder meer het schiereiland Ise, en Zuid-Korea waar het wier verbouwd wordt.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

In Oud-Japans wordt (alle) eetbare zeewier "me" genoemd, zoals in wakame en arame. Kombu heette hirome (van hiroi, breed) of ebisume (van ebisu). In de12eeeuw werd de naam konfu of kofu. De naam kombu zou uit het Chinees zijn gekomen, maar er is ook een lezing dat het een leenwoord is uit de Ainu taal. Kompu in Ainu lijkt dan ook op Guanbu of kūnbù in het Chinees; wellicht is ook het Chinsese woord een leenwoord uit het Ainu. In 1867 verscheen het woord " kombu " voor het eerst in een Engelstalige publicatie, het Japans-Engels Woordenboek van James Curtis Hepbur.

VERTALING ARAME

engels
sea-oak, arame
frans
aramé
italiaans
arame
spaans
arame
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Arame is rijk aan calcium, jodium, kalium en ijzer, vitaminen A en B3 (niacine).

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

140
kcal
(585 kJoule)
12,4
gram
eiwitten
56,2
gram
koolhydraten
48
gram
vezels
VITAMINES
260,0
µg
vitamine A
(32,5% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,3
mg
vitamine B2
(18,6% ADH)
2,3
mg
nicotinezuur
(14,4% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5,0% ADH)
110,0
µg
foliumzuur (B9)
(55,0% ADH)
0,1
µg
vitamine B12
(4,0% ADH)
0,6
mg
vitamine E
(5,0% ADH)
260,0
µg
vitamine K
(346,7% ADH)
MINERALEN
790
mg
calcium
0,17
mg
koper
3,5
mg
ijzer
3200
mg
kalium
530
mg
magnesium
0
mg
mangaan
2300
mg
natrium
250
mg
fosfor
1,1
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Eisenia biyclis| Wikipedia (FR/EN) Arame | Zeewierwijzer Arame, know what you eat | CalorieSlism Eisenia biyclis|Algaebase Eisenia biyclis | Seaweed industry association