Musetto
Worst (varken)
Musetto
RECEPTEN MET MUSETTO
MUSETTO
ZAMPONE MODENA IGP
MUSETTO

MUSETTO

In Friuli maakt men een verse worst die veel gelijkenis vertoont met Cotechino. Musetto, of zoals ze in Friuili zeggen musèt) is een grove verse worst gemaakt van varkenssnuit, dat is de betekenis van musetto, neusje.

De worst wordt tussen maart en september in de hele regio Friuli Venice Julia gemaakt. Het is een voor verse worst vrij forse worstsoort. Gebruikelijk is een doorsnede van 8-9 cm en een gewicht van 600-1.000 gram per stuk. De worst is vrij rood van het gebruikte magere varkensvlees. Een goede musetto bevat naast vlees en specerijen (kaneel, koriander, komijn en kruidnagel) altijd wijn (witte wijn en Marsala).

Musetto wordt op de traditionele wijze gemaakt van restjes varkensvlees, waaronder de varkenssnuit, en zwoerd. De snuit zorgt voor de plakkerige textuur. De worst wordt na het afstoppen gedroogd, en enkele dagen gecontroleerd gerijpt bij een temperatuur van 24°.

De klassieke combinatie is musetto met Brovada (Mus├Ęt e broade), dat is een specialiteit uit de streek die wordt gemaakt van meiraapjes. Musetto wordt altijd n helder water gekookt, niet in bouillon. Prik de worst op enkele plaatsen in, zodat het vel niet open barst, en laat de worst nadat het water aan de kook is gebracht twee uur zachtjes sudderen.

VERKRIJGBAARHEID EN GEBRUIK

Musetto is regionaal product, en niet algemeen verkrijgbaar, zeker niet als verse worst, maar ook niet voorgekookt, voor zover bekend.

Voor sommige bereidingen, zoals Musetto e faglioli wordt alleen de vulling gebruikt. Die is ook los verkrijgbaar, gegaard en wel in potjes. Deze rulle, gekookte musetto is onder meer verkrijgbaar bij Eatily.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

 .

BRONVERMELDING UPDATE NOVEMBER 2017

Musetto | Italian salami Musetto | Wikipedia (IT) Capodanno 2014: verso il nuovo anno con broade e muset | Italy magazine Musetto e fagioli | E.A. Crawford, Flavors of Friuli: A Culinary Journey Through Northeastern Italy, 2009 Equilibrio San Francisco ISBN 978-0-9703716-1-4