Sanguinaccio o Marzapane
Trentinese bloedworst
Sanguinaccio o Marzapane
 
Sanguineddo | SARDINIË

Marzapane

Marzapane (marsepein) is de ietwat merkwaardige naam van de bloedworst die in Basso Pavese en in Lomellina, in de provincie Pavia wordt gemaakt, en in Sardinië ook in een zoute variant wordt gemaakt.

De Marzapane is een zachte worst ter grootte van een cacciatorino, circa 20 cm. Na het maken is de worst donkerrood, maar hij wordt al na enkele dagen bijna zwart. Hij is zeer beperkt houdbaar.

De vulling is fijn van structuur, met nauwelijks of geen vlees of vet, wel brood, pane en suiker - soms veel suiker - vandaar de benaming. De kooktijd van een marzepane bedraagt ruim een half uur. Traditioneel dient men hem kruimelig op als antipasti of serveert men hem bij aardappelpuree ('marzapane a patate') en linzen, gebruikelijk in de berggebieden. Of rijst, u begrijpt, gebruikelijk in de rijstgebieden.

In Sicilië wordt deze crêmige bloedworst U’ Sanceli of Sangeli genoemd, en wordt hij samengesteld uit varkensbloed, amandelen, pijnpitten en rozijnen, slechts gekruid met kaneel. Op een liter bloed bevat de U' sanceli 100 gram noten.

In Sardinië is de worst onder een groot aantal benamingen bekend, onder meer als sanguineddu de porcu. Andere benamingen zijn sanguinedda en sambene durche of sambene salidu, naargelang of het om de zoete of de zoute versie gaat. Ingrediënten die voor de zoete versie (dorche) worden gebruikt, zijn melk, gedroogde vijgen, nootmuskaat, gehakte noten, kruidnagel, kaneel, spek of reuzel, suiker, sapa (gekookte druivenmost), honing, citroenschil of geraspte sinaasappelen, pijnboompitten en cacao. De zoute variant (salidu) bevat zout, peper, pane carasau, reuzel, spek, kaas en gehakte walnoten.

BRONNEN IN DIT ARTIKEL

U’ Sanceli o Sangeli | Sicilfood Sanguinaccio o Marzapane | Turismo Mantova Sanguinaccio di maiale | Ricette de Sardegna Sanguineddu porcu | TerrAgir