Arganolie
Argannoot (Argania spinoza)
ARGANOLIE
 
ARGANOLIE VAN GEROOSTERD ARGANZAAD
DE KLASSIEKE BEWERKING

ARGANOLIE

Arganolie is de olie van het zaad van de arganboom (Argania spinoza), één van de oudste bomen ter wereld. De beste kwaliteit is die van zaden die geroosterd zijn, wat resulteert in een donkere olie met en notige smaak.

De argan groeit sinds mensenheugenis en lang daarvoor in Noord-Afrika, naar men aan neemt al 50 miljoen jaar. Het is de enige plantensoort in het geslacht Argania, beroemd om zijn vermogen zelfs onder de droogste omstandigheden te overleven. De zaden zijn van groot belang voor de Berbers als brandstof, dat geldt overigens ook voor het arganhout.

De zaden bevinden zich in een vrucht, beschermd door een harde schaal (noot). Om een smaakvolle olie te krijgen worden de vruchten rijp geplukt of geraapt, naar gelang de condities. Nadat het vruchtvlees is verwijderd (dat wordt niet gegeten) worden de noten gekraakt, waardoor de zaden vrijkomen. Een vrucht bevat één tot drie noten, die elk één zaad bevatten.

Zoals gezegd worden de zaden voor de beste olie geroosterd alvorens de olie te persen. De koek die van het persen over blijft, wordt gemengd met amandel en honing tot een pasta, die 'amalou' wordt genoemd.

Culinaire arganolie wordt nagenoeg uitsluitend fabrieksmatig gemaakt met moderne machines volgens het procedé van koude persing. Eén van die merken is Ajddigue "Le savoir faire des femmes d'argane" vermeldt het label. het is één van de corporaties die culinaire argan-olie maakt onder fairtrade-label.

De smaak van argan-olie is notig met een accent waarin je sesamolie herkent. De olie is geschikt voor warme en koude bereidingen. Het rookpunt bedraagt 220°C. En doe op zijn Berbers enkele druppels in de couscous.

HET RIJK DER FABELEN

Het is een mythe, dat de beste argan-olie wordt gemaakt van zaden die worden uitgescheiden door de geiten die de vruchten 'plukken'. het tegendeel is waar. Deze geraapte zaden worden niet voor culinaire olie gebruikt. Het Israelische Oren beweert dat zij voor hun olie van geen geiten nodig hebben. Dat klinkt geloofwaardig, maar is dit wel zo'n kiese promotie van een product dat gemaakt wordt van gekloonde Marokkaanse arganbomen ? Dat is geen fabel.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

De is rijk aan vitamine E.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

VETZUREN (GEMIDDELD)
<0,5
%
arachidezuur
<0,2
%
gadoleenzuur
<36
%
linolzuur
<49
%
oliezuur
6-10
%
palmitinezuur
<0,1
%
palmitoliezuur
4-7
%
stearinezuur

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2017

Manilkara zapota | Wikipedia (EN/ES) An argan forest in the Algerian Sahara | W. van Cothem, Desertification, March 2010 The argan tree (Argania spinosa) | R. Nouaim e.o. The argan tree in Morocco: Propagation by seeds, cuttings and in-vitro techniques, Agroforestry Systems 54: 71–81, 2002 Kluwer Academic Publishers Argania spinosa | A guide to medicinal plants in North Africa, 2005 IUCN Centre for Mediterranean Cooperation ISBN 2-8317-0893-1 Arganeraie | Unesco MAB Biosphere Reserves Directory The tale of the argan oil | D. Guillaume, Z. Charrouf, Functional properties of traditional food, Chapter 22 pp 309-319 2016 Springer, ISBN 978-194899-7660-4 Renewable energies for the Arganeraie Biosphere Reserve | UNESCO media services, Press-release April 2015 MAB: Man and biosphere | Vernon Hilton Heywood, In Situ Conservation of Wild Plant Species, Critical global review, 2005 IPGRI FAO ISBN 978-92-9043-698-0 Argania spinosa | Camous arboretum, University of Arizona Prickley pear cultivation promoting argan tree regeneration | M. genin e.o. Back to forests in pre-Saharan Morocco? Silva Fennica vol. 51 no. 1B article id 1618 | 2017 L'arganier | Ajddigue Argan oil | Slow food foundation for biodiversity