Onderpoot
Varkensvlees
Onderpoot
 
VARKENSPOOT

VARKENSPOOT

In Nederlands verstaan we onder varkenspoot het onderste gedeelte van de varkenspoot, eigenlijk de onderpoot. Het is een onmisbaar ingrediënt in traditionele Hollandse erwtensoep. Meekoken en plukken, we vonden het heerlijk. Maar wie maakt nog die authentieke soep ? En wie koopt er varkenspoot ?

In Noord-Europa zijn we gewend de poten in delen te snijden. De hammen en de schouder, de kniestukken (eisbein) en de onderpoten (spitzbein). In Zuid-Europa eet men de poot graag, en laat men de onderpoot aan de ham, waaronder dus de hele poot wordt verstaan. In Spanje noemt men de hele achterpoot jamón (bil) en de voorpoot paleta (schouder).

De onderpoten beschouwen we steeds meer als het meest inferieure deel. In Frankrijk is men er - al exporteert men er veel naar China - dol op. Volgens Middeleeuwse receptuur urenlang in een rijke bouilon gestoofd, waarna gepaneerd en gebakken, of gevuld. Befaamd zijn Pied de cochon grillé Béarnaise en Pied de cochon farci façon Périgourdine in Au Pied de Cochon, het voormalige trefpunt van veehandelaren in de Parijse Hallen.

Hetzelfde stuk van het varken is in China juist zeer geliefd. De Chinees betaalt graag meer voor een varkenspoot dan voor ham.

Italië is wellicht het enige land ter wereld dat een varkenspoten-festival kent, het Festa dal Pipèn, dat sinds 2005 in de laatste weekeinden van januari wordt gehouden in Toricella del Pizzo in Lombardije. Men beschouwt er de varkenspoot als een delicatesse, en je vindt zonder problemen tientallen smakelijke recepten, van in bouillon gekookte poten tot gefrituurde poten. Vaak snijdt men de onderpoot daarvoor in schijven.

VERTALING VARKENSPOOT (ONDERPOOT)

engels
pig's trotters, pettitoes
frans
pied de cochon
italiaans
piedino di maiale
spaans
manos de cerdo
duits
spitzbein
arabisch
 
turks
 
hindi (india)
 
indonesisch
 
vietnamees
chân giò
japans
 
chinees
zhū jiǎo
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

BRONVERMELDING UPDATE JUNI 2017

Spierstuk | Passie voor horeca Festa dal Pipèn | La Pronvincia