Treacle wordt gemaakt van melasse en invertsuiker. Melasse zelf is in de eerste plaats een ingrediënt. Het wordt gebruikt bij de fabricage van rum en sojasaus, en in de broodbakkerij. Black treacle wordt zowel in de bakkerij als in de keuken gebruikt. Melasse is een bijproduct uit de raffinage van suiker. Het is de zogeheten 'tweede stiroop', afkomstig uit de tweede fase van de rafinage, geconcentreerder en bitterder, en veel minder zoet - slechts 50% suikers - dan de 'eerste siroop'.
Black treacle is Brits, en is de tegenhanger van Amerikaanse molasse, dat minder bitter is. Blackstrap molasses komt qua smaak dichter bij. Black treacle is overigens niet 100% melasse, maar een melange van rietsuikermelasse en invertsuiker.
In tegenstelling tot suiker en stroop bevat black treacle vitaminen en mineralen, is zelfs rijk aan kalium.
Black treacle is ook hier verkrijgbaar, misschien moet je er even naar zoeken. In veel winkels kun je wel Golden syrup kopen, dat wij kennen als suikerstroop.
Je gebruikt de treacle direct uit het potje, dat je even in warm water hebt gezet om de stroop wat vloeibaarder te maken. Typisch Britse recepten met zwarte treacle zijn de treacle toffee, toffee pudding, treacle taart en Yorkshire parkin, een Noord-Engelse peperkoek van rogge.
Daarnaast kun je de zwarte melasse uitstekend gebruiken als accent in kruidige gerechten en sauzen (zoals barbecuesaus). Bekende Amerikaanse gerechten ermee zijn Boston baked beans en Pulled pork, ginger cake, ginger bread en ijs. Probeer het niet (zomaar) in een verfijnd gerecht. In Cornwall wordt black treacle in een verhouding van 2 op 1 gemengd met de 'lokale' Plymouth gin; twee delen gin op 1 deel siroop wel te verstaan. Deze mix heet 'Mahogany' en is traditioneel een feestdrank van de Cornische vissers
Bij Lyle (de combinatie Tate & Lyle bestaat pas sinds 1921) zocht men vanaf 1883 naar een manier om melasse, dat tot dan alleen werd gebruikt als varkensvoer, voor menselijke consumptie geschikt gemaakt kon worden. Dit leidde tot de techniek die in 1885 de eerste 'golden syrup' opleverde.
Zwarte melasse wordt ook in die tijd door brouwerijen en destilleerderijen gebruikt en als conserveermiddel om vlees houdbaar te maken. Het werd verkocht in vaten. Het recept voor de huidige black treacle verschilt van dat van black molasses door de toevoeging van inverstsuiker.
Rietsuikerstroop is traditioneel een medicijn, theriac genoemd. De benaming is afkomstig uit het Oud-Frans (triacle). De oorsprong van het woord is Grieks. Thēriakē betekent 'betrekking hebbend op giftige dieren', doelend op de geneeskrachtige werking bij beten van insecten of slangen.