Goma su
Japans azijnmengsel
GOMA SU
 
'BLANKE' GOME SU

Goma su ごま酢

Sesam-azijn

Goma su of gomazu is een sesamazijn. Hij wordt niet gemaakt van sesam, maar met sesam.

Er zijn verscheidene soorten, goma-su van lichte azijn gemaakt, van gerijpte azijn of van een mengsel van azijn en sojasaus. Voor de laatste wordt als basis een usukuchi gebruikt, een lichte sojasaus. De samenstelling is dan 2 delen rijstazijn op 3 delen sojasaus en 2 delen suiker, waaraan 4 delen geroosterde, fijngemalen sesamzaadjes zijn toegevoegd. Wanneer je voor gemak kiest, vervang je de gemalen sesam door kant-en-klare tahani.

Er lijkt weinig kant-en-klare gome-su te worden aangeboden. Eén bron meldt Shōchū goma-su , uit Shimane, die wordt gemaakt uit een azijnmengsel van kome-su en kasu-su. Afzonderlijk worden een komesu van (rijst)koji en sesamzaad gemaakt, dat wordt gemengd met een kuza-su van shōchū, wat wel het broertje van sake wordt genoemd. Na het mengen wordt er opnieuw sesam toegevoegd, en krijgt de azijn de tijd om volledig te rijpen.

In Japan wordt goma-su op grote schaal als voedingssupplement gebruikt, vanwege de grote hoeveelheid aminozuren en mineralen. Het wordt verscheidene malen per dag als een cordial gedronken, verdund met warm of lauw water, maar wordt ook verkocht in capsulevorm. Een veel verkocht merk is Dainichido, dat de Japanse media beheerst.

BRONVERMELDING UPDATE JULI 2018

Awase su | Just hungry