Usukuchi
Sojasaus
USUKUCHI
SOJASAUZEN
USUKUCHI SHOYU

USUKUCHI 薄口

Usukuchi shoyu ("shoyu" = soja) is een lichtgele sojasaus van sojabonen en tarwe. De lichte kleuring dankt deze sojasaus door milde fermentatie.

De zoetige smaak is afkomstig van amazake, een zoetmaker van gefermenteerde rijst. Om de fermentatie te remmen, gebruikt men zout, vandaar de relatief zoute smaak van deze sojasaus.

De lichte sojasaus is voor het eerst gemaakt in 1666 in Tatsuno, ten oosten van Kyōto. Van fabrieksmatige productie is pas sprake in het begin van de 19e eeuw. Die begint met de toevoeging van amazake in 1809. De productie komt in de decennia op gang, en de export er van wordt bevorderd door de producenten leningen te verstrekken tegen lage rente. Niet lang daarna klapte de markt in doordat de moordende concurrentie tussen de producenten ten koste van de kwaliteit ging. Dankzij de inzet van één producent, Shozo Yokoyama, werd eind 19e eeuw een kwaliteitswaarborg ontwikkeld, waaraan Tatsuno usukchi shoyu nog altijd haar reputatie als de beste usukuchi dankt.

Usukuchi wordt vooral gebruikt om gerechten op smaak te brengen zonder de kleur en de smaak van het gerecht erg veel te willen veranderen, zoals in tofugerechten en in vis. De naam usukchi betekent dan ook 'zwakke smaak'. Vanwege de zoite smaak wordt usukuchi eigenlijk nooit als dipsaus gebruikt, zoals andere sojasauzen.

VERKRIJGBAARHEID

Usukuchi is onder verscheidene merknamen (o.a. Kikkoman en Yamasa) verkrijgbaar in de Japanse speciaalzaak.

BEWAREN

Net als andere sojasauzen blijft usukuchi lang goed, mits uit het zonlicht gehouden en gevrijwaard van temperatuurschommelingen. Het is aan te bevelen om sojasaus nooit rechtstreeks uit de fles in een warm gerecht te schenken, de stoom die daarbij vrij komt kan de saus in figuurlijke zin 'bederven'.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

BRONVERMELDING

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Usukichi | Soyinfo center ©2012 The saltiness of usukichi | Kikkomans global website