Kurikan
Gefermenteerde kastanjes
Kurikan
 
KURIAN

KURI-AN 栗餡

Kuri-an is een niet gefermenteerde pasta van kastanjes, gemaakt van kastanjes en bruine suiker, wasanbonto.

Het is een zoete lekkernij die onderdeel uitmaakt van Osechi-ryōri (御節料理), dat gegeten wordt met het Japanse nieuwjaarsfeest. Daarnaast is het geliefd als dessert.

Mede om een goudgele kuri-an te verkrijgen, worden aan de kastanjes (Japanse) zoete aardappelen toegevoegd, satsumaimo. Deze bereiding wordt gewoonlijk kuri-kinton (kin='goud'). Hierin wordt soms gebruikt gemaakt van onbewerkte kastanjes, soms van gesiropeerde kastanjes (kuri-kanroni of kuri-no-kanroni).

Deze hebben een paarse schil en hebben - zolang ongekookt - wit vlees, dat door het koken goudgeel wordt. Onder het adagio 'hoe geler hoe beter', wordt vaak ook kuchinashi-no-mi (koreaans: chija) toegevoegd, de vrucht van de Kaapse jasmijn die louter als kleurstof wordt gebruikt, net als in Danmuji (ingelegde daikon).

DE GESCHIEDENIS VAN KURI-AN

Hoewel niet met zekerheid te stellen zou nattō afgeleid zijn van de Chinese tan-shih and kan-shih en al rond het jaar 750 naar japan zijn gekomen. Maar er zijn meer theoriën.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Kuri-an betekent naar analogie van anko (bonenpasta) pasta gemaakt van zoete kastanjes (kuri).

Het woord kuri-kinton bestaat uit twee delen. Het eerste betekent kastanje, meer precies zoete kastanje (kuri), het tweede deel is opgebouwd uit 'kin' dat met goud geassocieerd wordt, en 'an' dat pasta betekent. In overdrachtelijke zin staat kuri-kinton voor financiële voorspoed en voor de zakenman betreft 'goede zaken'.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Tijdens de fermentatie gaan vitamines, mineralen en voedingswaarde verloren, die men aan vult door de nattō te combineren met ei en rijst. De pure attō blijft een belangrijke bron van mineralen (ijzer, calcium, kalium), en vitamine B2, B6, E en K.

De fermentatie vindt plaats met de bactillus subtilis, in het eindproduct wordt onder meer ook de enterococcus faecium aangetroffen.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

212
kcal
(890 kJoule)
17,7
gram
eiwitten
14,4
gram
koolhydraten
5,4
gram
vezels
4,9
gram
waarvan suikers
11
gram
vet
1,6
gram
verzadigd
2,4
gram
enkelvoudig onverzadigd
6,2
gram
meervoudig onverzadigd
734
mg
omega-3
5476
mg
omega-6
VITAMINES
0,2
mg
vitamine B1
(18,2% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14,3% ADH)
0,2
mg
pantotheenzuur
(3,3% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
8,0
µg
foliumzuur (B9)
(4,0% ADH)
13,0
mg
vitamine C
(16,3% ADH)
23,1
µg
vitamine K
(30,8% ADH)
MINERALEN
217
mg
calcium
0,7
mg
koper
8,6
mg
ijzer
729
mg
kalium
115
mg
magnesium
2
mg
mangaan
7
mg
natrium
174
mg
fosfor
8,8
µg
selenium
3
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Nattō, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Nattō | Wikipedia (EN) History of nattō and its relatives | W. Shurtleff, A Aoyagi, Soy info center Nederlandse nattō | Nattodan, Diever (DR)