Asam kandis
Gedroogde valse mangosteen
ASAM KANDIS
 
ASAM KANDIS | GEDROOGDE VALSE MANGOSTEEN

ASAM KANDIS

VALSE MANGOSTEEN

Asam kandis is de gedroogde onrijpe vrucht van de valse mangosteen (Garcinia xanthochymus), de vrucht van een boom die groeit in tropische regenwouden, en verwant is aan de mangosteen. Asam keping is zuur, net als de verse onrijpe vrucht. Beide worden als smaakmaker gebruikt.

De onrijpe vrucht wordt na het oogsten in dunne schijfjes gesneden, en die op hun beurt weer in stukjes van gemiddeld enkele centimeters groot. Deze worden een week of langer in de zon te drogen worden gelegd. Asam kandis wordt in veel landen in Zuidoost-Azië gebruikt, en heeft diverse benamingen:

engels
 
frans
 
duits
 
italiaans
 
spaans
 
arabisch
 
turks
 
hindi
jharambi
indonesisch
asam kandis
japans
 
vietnamees
bứa nhuộm
chinees
dà xié téng huáng
 

Asam kandis herken je aan de dieprode kleur. Daarin onderscheiden de stukjes zich van de okerkleurige asam keping. De stukjes geven een gerecht als rendang een karakteristieke kleur. Asam kandis bevat onder meer citroenzuur, wijnsteenzuur, appel - en ascorbinezuur.

GEBRUIK

De harde brokjes worden aan een stoofgerecht toegevoegd, zodat ze de tijd hebben om vocht op te nemen en hun smaak af te geven. De stukjes worden niet gegeten , maar voor het opdienen of bij de tijdens de maaltijd uit het gerecht gevist, zoals kruidnagel of laurier.

VERKRIJGBAARHEID EN HOUDBAARHEID

Voor zo ver bekend is asam kandis niet in ons land verkrijgbaar. Eén van de internet-winkels die het verkoopt is het Britse Padian, dat ook asam kandis verkoopt. Asam kandis is lang houdbaar (enkele jaren), mits droog en donker bewaard.

BRONVERMELDING UPDATE JULI 2018

Tart or Sour Flavourings in Indonesian Cooking | Indonesia eats