Treacle
Rietsuikerstroop
Treacle
 
HET TAPPEN VAN DE BLOEMKOLF

TREACLE

Melasse

Treacle is de benaming van een in Engelssprekende landen populaire siroop van rietsuiker. Meestal wordt daarmee gedoeld op de bittere, zwarte siroop, maar ook op de lichte treacle, die 'Golden syrup' genoemd wordt.

Treacle is het residu van de rietsuikerproductie. Het is een vorm van melasse, dat ook uit andere suikerbronnen wordt gewonnen. Melasse wordt gemaakt uit de siroop die over blijft nadat de suikerproductie alle fasen heeft doorlopen. Dus niet door het inkoken van het sap dat al in het eerste stadium wordt verkregen door het koud persen van de rietstengel.

De stroperige vloeistof die in de laatste fase van de kristallisatie door centrifugatie wordt 'uitgespuwd', wordt de eerste siroop genoemd: "Golden syrup". Deze heeft van alle melasses het hoogste suikergehalte en de lichtste kleur. De melasse die uit het tweede stadium van de raffinage komt, is geconcentreerder en bitterder, en minder zoet, en heet de 'tweede siroop': "Black treacle".

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Rietsuikersiroop is traditioneel een medicijn, theriac genoemd.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De benaming is afkomstig uit het Oud-Frans (triacle). De oorsprong van het woord is Grieks. Thēriakē betekent 'betrekking heebbend op giftige dieren', doelend op de geneeskrachtige werking bij beten van insecten of slangen.

BRONVERMELDING UPDATE MAART 2018

Treacle | Wikipedia (EN) Black treacle recipes | BBC Food ingredients