Oligosacharide
Natuurlijke suikers
OLIGOSACHARIDE
 

OLIGOSACHARIDE

Een oligosacharide is een keten van natuurlijke suikers, bestaande uit drie tot negen gekoppelde monosachariden.

De monosachariden worden geschakeld door middel van stikstof- of zuurstof-koppelingen, glycocide-bonds genoemd. Op grond van hun samenstelling worden vier soorten oligosachariden onderscheiden: fructo-oligosacharide (FOS), opgebouwd uit fructose-moleculen, galacto-oligosacharide (GOS), opgebouwd uit galactose-moleculen, gluco-oligosacharide, opgebouwd uit glucose-moleculen, en mannaan-oligosacharide, opgebouwd uit moleculen mannose.

Oligosachariden worden aangetroffen in de vezels van een plant in de vorm van fructo-oligosacharide naast de polysacharide inuline in tarwe, cichorei, asperges, prei, uien en de Jeruzalem-artisjok. Galacto-oligosacharide komt van nature voor in peulvruchten en melk. Deze sacharide verteren we niet, maar deze stimuleert bepaalde bacteriën in de dikke darm, en wordt daarom als prebioticum aan baby-voeding toegevoegd.

Mannane-oligosacharide wordt vaak toegepast als natuurlijk voedingssupplement. Het wordt hoofdzakelijk verkregen uit de celwand van een gist, de Saccharomyces cerevisiae. MOS, de afkorting van deze sacharide, remt salmonella-infecties.

GEZONDHEIDSASPECTEN

GEZONDHEIDSRISICO'S

Naast de in de inleiding al genoemde positieve effecten van oligosachariden op ons stelsel, zijn er ook minder gwaardeerde effecten. De meest bekende daarvan is gasvorming. Naast de fructanen (inuline) zijn daar vooral de fructo- en de galacto-oligosachariden verantwoordelijk. Behalve winderigheid levert het eten van deze onverteerbare sachariden bij mensen die daar gevoelig voor zijn, een sterk opgeblazen gevoel op.

Symptomen voor een (over)gevoeligheid voor deze stoffen (oligosachariden en fractanen) zijn naast de al genoemde ook diarree en een verstoorde stoelgang.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016