Klapstuk
Rundvlees (voorvoet)
Klapstuk
bereidingen met klapstuk
KLAPSTUK MET BOT

KLAPSTUK

Klapstuk wordt in de Engelse nomenclatuur gerekend tot de backribs, en in de Nederlandse snit tot het borststuk. Klapstuk is zowel geschikt als stoofvlees als op de barbeque.

De borst omvat van voor naar achter de puntborst, de dikke borst, de naborst en de dunne borst (klapstuk), welke grenst aan de vang. De borst bestaat uit twee spieren, een vrij magere, oppervlakkige spier (de pectoralis superficiales) en de meer doorregen dieper gelegen spier (de pectoralis profundi).

Het klapstuk bevindt zich tegen de ribbenkas aan, en wordt verkocht met of zonder ribben.

Het bekendst is klapstuk in ons land als begeleiding van hutspot (met klapstuk), het gerecht dat traditioneel bij de viering van het Leids ontzet gegeten wordt. Klapstuk, dunne borst

Je koopt klapstuk met of zonder ribben, als geheel met 4 ribben (plate), of per rib gesneden.

BEREIDEN

Een portie klapstuk kook je bijvoorbeeld in zijn geheel mee in hutspot (peen en uien), om het pas na het koken in stukjes te snijden.

BEREIDINGSMETHODEN

bakken
 
braiseren
ja
glaceren
 
braden (pan)
ja
braden (oven)
ja
koken
ja (100-120 minuten)
stoven
ja (110-120 minuten)
smoren
ja (110-120 minuten)
grillen
ja
 

Hoewel klapstuk in het Engels short ribs wordt genoemd, is dat geen synoniem voor klapstuk, maar een verzamelnaam voor alle ribbetjes. Het juiste Engelse woord voor klapstuk is Jacob's ladder, het Amerikaanse woord 'plate' of 'short plate'.

VERTALING KLAPSTUK

engels
jacob's ladder
frans
boullie plat cote
italiaans
biancostato
spaans
 
duits
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 

CULINAIR EN RECEPTEN

Naast de toepassing in hutspot is klapstuk bij uitstek het vlees voor fajitas, hanger steak en voor het maken van New York-style pastrami.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Onderstaande tabel is indicatief, want de precieze samenstelling is afhankelijk van de verhouding vlees-vet. In klapstuk is het vetgehalte tussen 6 en 15%.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

277
kcal
(1160 kJoule)
17,9
gram
eiwitten
22,2
gram
vet
9,0
gram
verzadigd
9,5
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,8
gram
meervoudig onverzadigd
265,0
mg
omega-3
543,0
mg
omega-6
74,9
mg
cholesterol
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(10,0% ADH)
4,0
mg
nicotinezuur
(25,0% ADH)
½
mg
pantotheenzuur
(8,3% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(28,6% ADH)
10,0
µg
foliumzuur (B9)
(5,0% ADH)
1,5
µg
vitamine B12
(60,0% ADH)
1,7
µg
vitamine K
(2,3% ADH)
MINERALEN
16,0
mg
calcium
0,1
mg
koper
1,6
mg
ijzer
276,0
mg
kalium
18,0
mg
magnesium
59,0
mg
natrium
165,0
mg
fosfor
19,4
µg
selenium
4,3
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Rib eye steak | Wikipedia (EN) Beef, rib, large end (ribs 6-9), separable lean and fat, trimmed to 1/8" fat, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Klapstuk | Etymologiebank M.Philippa, Etymologisch woordenboek van het NederlandsRanking of beef muscles for tenderness | Beef facts, 2007 Cattlemen's beef board