tempe koro
Tempé koro pedang
Gefermenteerde jackbonenkoek
Tempé koro pedang
 
tempe koro
TEMPÉ KORO PEDANG

Tempé KORO PEDANG

Deze tempé wordt gemaakt van jackbonen (Canavalia ensiformis), een tropische bonensoort, die beschouwd wordt als de goedkopere sojaboon en in Indonesië misschien wel de opvolger van tempé kedelai.

Op de voedingswaarde en de smaak van jackbonen, die in Indonesië kacang koro pedang of kara pedang genoemd worden, valt weinig af te dingen. Het grootste verschil met tempé kedelai - van sojabonen gemaakte tempé is de maat van de bonen. De jackbonen zijn groter, waardoor de tempé nogal robuust is.

Bij iedere vergelijking van tempé koro pedang met tempé kedelai wordt dan ook opgemerkt dat de consument de kleinere sojaboon als referentie heeft, en dat de jackbonen gebroken gebruikt zullen moeten worden. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de fermentatie er door bevorderd wordt, doordat het oppervlak door het breken wordt vergroot.

Het voordeel van de jackboon boven de sojaboon is het karakter van de plant, die door zijn wortelstelsel ook onder zware, zelfs droge omstandigheden groeit. Bovendien vermindert het gebruik van andere bonen als deze jackboon de druk op de milieubelastende sojateelt.

De afbeeldingen van de productie van deze tempé zijn afkomstig van Francisca Callista, en zijn genomen toe de familie Parnin in Kandangan voor het maken van tempé benguk (van fluweelbonen uit eigen tuin) terug moest grijpen op bonen die op de markt verkrijgbaar waren, jackbonen. Lees voor een uitgebreid verslag de publicatie van K. Bradley (zie bronvermelding).

BRONVERMELDING UPDATE APRIL 2017

Tempe koro pendang | R. Fitriasari, 2010 Facultas pertanian Universitas sebalas market Surakarta The best tempeh in Lasem | A. Malagina, Feb 2017 Kesengem lasem Tempe as Language | K. Bradley, An Indonesian Village Revitalisation Mini-Project, Portal Journal of multidisciplinary international studies, UTS ePRESS Vol 13 no2 (2016) ISSN 1449-2490 Potensial tempe koro pedang | Sinat tani tabloid, Jan 2015 Aneka Inovasi Olahan Jurus Jitu Penambah Rezeki