Tau kwa
Stevige tofu
Tau kwa
RECEPTEN
TAHU KWA
HET PRODUCTIEPROCES

Tau kwa

De naam voor een stevige Indonesische tofu (tahu) is tau kwa. Tau kwa wordt zowel van gele als van zwarte sojabonen gemaakt.

Er is geen verschil tussen beide soorten tau kwa, noch qua kleur, noch qua smaak of textuur. Het enige verschil is dat tahu van zwarte sojabonen anthocyanine bevat, welke verantwoordelijk is voor de zwarte (blauwzwarte) kleur van de sojabonen. De tau kwa van Unicurd is er ook van biologische oorsprong.

VERKRIJGBAARHEID

Beide soorten tahu (van gele en van zwarte sojabonen) zijn leverbaar van het merk Unicurd, voor een prijs van circa € 1,00 per 100 gram.

HOUDBAARHEID

Het is een versproduct dat in beginsel dezelfde dag gegegeten moet worden. In de koelkast is de tahu uiterlijk een week houdbaar.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De techniek waarmee in de 19e eeuw tahu werd gemaakt, lijkt als twee druppels op de methode die nu nog wordt gebruikt voor de bereiding van tahu kuning, wat niets meer dan gele tofu betekent.

Om de tofu te kunnen bewaren, werd deze in vierkante blokjes gesneden. Deze werden vervolgens in een waterbad gelegd dat gekleurd was met kunjit (Curcuma longa). De gekleurde cakes werden in katoen gewikkeld en door persen verdicht, waardoor ze minder water bevatten.

Het resultaat werd tao-koa genoemd, een naam die nog wordt gebruikt (tahu takwa). Deze eerste tahu kuning was al voorzien van merktekens, op dezelfde manier als de identieke, maar grotere geïporteerde Chinese tao-koa. Eén van de reden om deze tao-koa zelf te gaan maken, en niet te importeren, was dat de Chinese import groter van formaat was, en voorzien was van Chinese tekens. Tao-koa wordt tegenwoordig alleen nog in en rond Kediri gemaakt, zowel onder de historische naam tahu takwa (tao-koa) als onder de meer generieke naam tahu kuning (gele tahu)

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

96
kcal
(412 kJoule)
10,6
gram
eiwitten
2,1
gram
koolhydraten
0,9
gram
waarvan suikers
0,8
gram
vezels
5,2
gram
vet
1,0
gram
verzadigd
205
mg
omega-3
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,1
mg
nicotinezuur
(0,6% ADH)
0,1
mg
pantotheenzuur
(1,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
19
µg
foliumzuur (B9)
(9,5% ADH)
28,1
mg
choline
 
0,2
mg
vitamine C
(0,3% ADH)
6
mg
vitamine E
 
2,4
µg
vitamine K
(3,2% ADH)
MINERALEN
212
mg
calcium
0,2
mg
koper
1,6
mg
ijzer
57
mg
kalium
37
mg
magnesium
0,6
mg
mangaan
12
mg
natrium
121
mg
fosfor
9,9
µg
selenium

CULINAIR EN RECEPTEN

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Tofu | Wikipedia (EN) Raw tofu, prepared with calcium sulfate, Know what you eat | Nutritiondata.self.com History of tofu | Soyinfo center ©2012 Tahu takwa | B. Sarwono, Membuat Aneka Tahu, Niaga Swadaya, 2001 Tahu kuning khas Kediri | Indon flowers, Jumat, Juli 2011