Tahu kuning kediri
gele tofu
Tahu kuning kediri
 
TAHU KEDIRI
HET PRODUCTIEPROCES

Tahu kuning

Tahu kuning is een typisch Indonesisch product, dat wordt gemaakt in het oosten van Java, in en rond de stad Kediri. Tahu kuning kediri is geel door het bad met geelwortel waarin ze gekookt wordt.

Tahu kuning, of tahu takwa, is een streekproduct dat sinds de 19e eeuw in Kediri wordt gemaakt. Kediri was in die tijd het centrum van de Chinese immigratie, en zij brachten de techniek, die nog op grote lijnen wordt toegepast naar Indonesië. Tahu kuning werd vroeger gemaakt met maadru-zou en gypsum, tegenwoordig vooral met azijnzuur

De tahu heeft een fijne structuur. De gele kleur is afkomstig van het kleurbad met geelwortel (kunjit) waarin de tahu kort gekookt is. Deze korte kooktijd zorgt voor het insluiten van het vocht in het tahublokje, dat gemiddeld 125 gram weegt. Na het koken worden de tahu-blokjes op bamboe-matten gelegd om te drogen.

Naar het klassieke voorbeeld tao-koa is gele tahu altijd van een stempel voorzien. Zo is de "Y" het handelsmerk van Lym. Andere merken zijn, naast Lym, Poo, Pong en Mimikos, alle herkenbaar aan het stempel op de tahu.

Tahu kuning wordt droog, niet in wei verkocht. Naast de losse verkoop in Kediri wordt de tahu ook elders in Indonesië verkocht, verpakt in gevlochten (bamboe) mandjes, of gevacumeerd.

VERKRIJGBAARHEID

Voor zover bekend is dit sojaproduct niet in Europa te koop. Of het via het Indonesische Tokopedia geleverd kan worden, is ons niet bekend. Een mandje tahu kuning (Lym) kost circa 32.000 rupia, en bevat 12 blokjes tahu (ruim 1,5 kilogram). Gevacumeerde tahu kuning Kediri kost circa 17.000 rupia (vier blokjes, tezamen 500 gram).

HOUDBAARHEID

Het is een versproduct dat in beginsel dezelfde dag gegegeten moet worden. In de koelkast is de tahu uiterlijk een week houdbaar.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De techniek waarmee in de 19e eeuw tahu werd gemaakt, lijkt als twee druppels op de methode die nu nog wordt gebruikt voor de bereiding van tahu kuning, wat niets meer dan gele tofu betekent.

Om de tofu te kunnen bewaren, werd deze in vierkante blokjes gesneden. Deze werden vervolgens in een waterbad gelegd dat gekleurd was met kunjit (Curcuma longa). De gekleurde cakes werden in katoen gewikkeld en door persen verdicht, waardoor ze minder water bevatten.

Het resultaat werd tao-koa genoemd, een naam die nog wordt gebruikt (tahu takwa). Deze eerste tahu kuning was al voorzien van merktekens, op dezelfde manier als de identieke, maar grotere geïporteerde Chinese tao-koa. Eén van de reden om deze tao-koa zelf te gaan maken, en niet te importeren, was dat de Chinese import groter van formaat was, en voorzien was van Chinese tekens. Tao-koa wordt tegenwoordig alleen nog in en rond Kediri gemaakt, zowel onder de historische naam tahu takwa (tao-koa) als onder de meer generieke naam tahu kuning (gele tahu)

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Qua voedingsstoffen is gele tahu identiek aan andere (stevige) tofu's, d.w.z. een eiwitrijk product.

CULINAIR EN RECEPTEN

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Tofu | Wikipedia (EN) Raw tofu, prepared with calcium sulfate, Know what you eat | Nutritiondata.self.com History of tofu | Soyinfo center ©2012 Tahu takwa | B. Sarwono, Membuat Aneka Tahu, Niaga Swadaya, 2001 Tahu kuning khas Kediri | Indon flowers, Jumat, Juli 2011