Dòng dòufu
duizend-lagen-tofu
Dòng dòufu
 
Dòng dòufu

Dòng dòufu 千葉豆腐

Door tofu (dòufu) droog in te vriezen, veranderen de structuur en de smaak. Droogvriezen is een techniek die gebruikt wordt om producten houdbaar te maken, en wordt onder meer bij het drogen van kruiden gebruikt. Dòng dòufu is niets anders diepgevroren tofu.

De Chinese benaming duizend-lagen tofu is vreemd, Dòng dòufu ziet er eerder sponzig uit dan gelaagd.

GEBRUIK

Dòng dòufu is een onderdeel van het jaarlijks lentefestival in de12emaanmaand, waar men de voorouders eert door offers te brengen. Eén van die offers is bevroren tofu: "二十五,冻豆腐" (Èrshíwǔ, dòng dòufu), vertaald: op de 25e dag maakt men bevroren tofu.

wordt gebruikt in soep en wordt over gerechten verkruimeld.

VERKRIJGBAARHEID

Stinkende tofu wordt in China vooral op straat verkocht in de vorm van streetfood, maar is ook af-fabriek leverbaar. Van het merk Wangzhihe is een potje met de tofu te koop voor circa €2,50, inhoud 300 gram. Daarnaast zijn, maar dan rechtstreeks vanuit China de zwarte Hunan tofu en diverse andere soorten stinkende tofu te koop in snackverpakking.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

In een 17e eeuws boek Shixian hongmi wordt voor het eerst het invriezen van tofu beschreven.

"wanneer je in de winter tofu in een bakje water buiten zet, zal het water bevriezen, maar de tofu niet. De bonensmaak neemt daardoor af, wat de smaak van de tofu ten goede komt.' Behalve deze techniek beschrijft het boek een tweede techniek, het bevriezen van tofu zonder water. "Wanneer je de tofu ontdooit, zie je een bijenraat-structuur. Was de tofu goed, en gebruik hem in soep of frituur hem. Hoe je de tofu ook gebruikkt, het resultaat is buitengewoon."

Voor het eerst wordt hiermee niet aleen de techniek beschreven ook wordt hier de naam dòng dòufu (bevroren tofu) gebruikt. Met deze term wordt niet de bevroren staat van tofu bedoeld, maar het hele proces van bevriezen, ontdooien en drogen. bevroren in de betekenis van bevroren 'geweest'.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Tofu, op zijn Chinees tōfu (豆腐) of dòufu, betekent 'bedorven soja'.

VERTALING DUIZEND-LAGEN TOFU

engels
stinky tofu
frans
tofu puant
spaans
tofu maloliente
duits
stinkender tofu
indonesisch
tahu busuk
japans
koya dōfu
vietnamees
Đậu phụ thối
chinees
dòng dòufu 千葉豆腐
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Vanwege de uiteenlopende productiemethoden, is er geen zinnig woordt in zijn algemeenheid over de voedingswaarde van stinkende tofu te zeggen.

CULINAIR EN RECEPTEN

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Shixian hongmi (1680) | 2012 W. Shurtleff, A. Aoyagi, Soyinfocenter USA, ISBN 978-1-928912-44-0 How do Chinese people prepare for Spring Festival? | Quora