Zhōng jiāng
Chinese tarwenoedels
Zhōng jiāng
BEREIDING
DE KARAKTERISTIEKE VERPAKKING | Zhōng jiāng
 

Zhōng jiāng 中江县

In Sichuan worden sinds de opkomst van noedels in de Song-dynastie (960-1297) met de hand noedels gemaakt. Soms zo dun als garen, zoals deze traditionele Zhōng jiāng noedels uit de gelijknamige streek in de omgeving van Chengdu. In 2010 werd de productie van deze noedels immaterieel cultureel erfgoed van de provincie Sichuan, om zijn lange geschiedenis en zijn authentieke productieproces.

De noedels worden nog altijd volledig met de hand gemaakt, het drogen vindt plaats in de buitenlucht. Het seizoen is maar kort (vijf maanden), het vochtige weer van Sichuan geeft de producenten maar vijf maanden tijd. Het bereidingsproces van één enkele productiegang doorloopt 18 stappen en vergt 18 uur, die de noedelmakers dagelijks doorlopen, met andere woorden 's ochtends zeer vroeg op en doorwerken tot in de late avond, dag in en dag uit gedurende het noedelseizoen.

Zhōng jiāng noedels zijn in verhouding tot La miàn noedels haardun.

De traditionele noedel van de provincie Hebei is de Gong miàn, die volgens dezelfde techniek van oprekken gebeurt als de Zhōng jiāng. De oorsprong van deze noedel zou rond het begin van de jaartelling liggen (Han-dynastie). De noedel werd alleen aan het keizerlijk hof gemaakt, vandaar de naam 'paleisnoedels'.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Chinese noodles | Wikipedia (EN) Zhōng jiāng noodles | Xinhuanet, English news (CH) Japanese noodles | Wikipedia (EN) Pasta's winding way west | Saudi Aramco World, magazine jan/feb 2013