Shāhé fěn
Chinese rijstnoedel
Shāhé fěn
CHINESE RIJSTNOEDELS
Shāhé fěn
BOVEN:

Shāhé fěn 沙河粉

Shāhé fěn is de algemene benaming voor een brede, met de hand gemaakte rijstnoedel. Het is een soepele noedel in tegenstelling tot de rijstcake-noedel, die een steviger, taaier structuur heeft.

De noedels worden traditioneel gemaakt uit flinterdunne rijstpannenkoeken, die op een met arachide-olie ingevette bamboemand gestoomd worden. Deze 'flensjes' worden na afgekoeld te zijn, gevouwen en tot een stapel gevormd waaruit er de noedels gesneden worden.

De kunst van het op authentieke manier maken van shāhé fěn dreigde verloren te gaan toen het Grand Hotel van Shāhé in 2003 haar deuren sloot. Met steun van de lokale overheid opende het restaurant Shāhé dorp 沙河粉村 met het ervaren productieteam van het hotel. Bovenstaande impressies zijn afgelopen jaar gemaakt en zijn afkomstig van dit restaurant in het geboortedorp van de noedel, waar ze het gehele proces in eigen beheer doen, vanaf het malen van de geweekte lente-kleefrijst die de basis voor deze noedels vormt.

Gebruikelijke benamingen voor Shāhé fěn zijn Hé fěn en Ho fěn en soortgelijke min of meer gelijkluidende benamingen. Shāhé fěn is vernoemd naar de stad Shāhé, nu een stadsdeel van Guangzhou.

Rijstnoedels zijn een geliefd ingrediënt in de keuken van Zuidoost-Azië, Vietnam, Thaliand, Cambodja, Laos en voor wat betreft China voor het zuidelijk deel van het land, het vanouds centrum van de rijstteelt. In het gematigder klimaat van het noorden verkiest men tarwenoedels boven rijstnoedels.

NALOPEN: SHAHEFEN IS DE THAISE JANTABOON, en is dikker dande medium ho fun of hor fun (China), gelijkende iop fettucini, ban pho in Vietnam, sen lek in Thail, kway teow of soortgerlijk in maleisie They come in different widths; the thinner ones are best for soups, the wider ones for stir-fries. Before using, rice sticks should be soaked in hot water until they're soft and transparent. They can then be used in soups, or add along with some broth to stir-fries. Substitutes: wide rice noodles OR rice vermicelli OR fettuccine OR bean threads OR somen.-->

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Shahe fen | Wikipedia (EN) Asian rice noodles | The cook's thesaurus Rice noodles | T.K. Lim Edible medicinale and non-medicinal plants, vol5, 2012 Springer Dordrecht, ISBN 978-94-007-5653-3 naam | Feb 2015 Worldjournal Sen Guay Tiew | The high heel gourmet