Miàn piàn
Chinese tarwenoedel
Miàn piàn
CHINESE TARWENOEDELS
Miàn piàn

Miàn piàn 面片

Miàn piàn of Xīnjiāng noedels zijn pasta-stukjes, die doen denken aan ravioli, maar dan zonder vulling.

Onder miàn piàn worden 'stukjes deeg' verstaan, de letterlijke betekenis van het woord. Zoals op de foto hiernaast te zien, worden die stukjes ter plekke gemaakt van linten tarwedeeg. Ook in Maleisië kent men een dergelijk soort 'gescheurde' noedel, Mee hoon kueh, en in Japan, Tenobe dango. Deze wordt op een iets andere manier gemaakt, namelijk niet tussen duim en wijsvinger, maar door het deeg in de hand uit te rekken en een stukje af te scheuren.

Xīnjiāng 新疆 ligt in het uiterste westen van China, en is één van de grootste provincies van het land. Het grenst aan acht landen, waaronder Afghanistan en Rusland. In het zuidelijk deel wonen de Oeigoeren, een Turks-etnische bevolkingsgroep. Dit deel van de provincie is met uitzondering van het Tarimbekken met de onherbergzame Taklamakan-woestijn een gebied met diverse oasen waar geïrrigeerde landbouw plaats vindt.

Tijdens de Han-dynastie werd Xīnjiāng, ooit Oost-Turkestan genoemd, de Zesendertig rijken van de westelijke gebieden genoemd. China was geïnteresseerd in het gebied, breidde er geleidelijk zijn invloed uit en zou het gebied in de Tang-dynastie, rond het jaar 640, veroveren.

Xīnjiāng is een zogenaamde autonome regio. De Oeigoeren hebben een eigen cultuur, met een eigen eetcultuur. Miàn piàn noemen ze män pär Ze eten het in een groentensoep, suyuq ash.

Ten oosten van Xīnjiāng ligt de provincie Qīnghǎi 青海省, dat voor het grootste gedeelte uit de Tibetaanse hoogvlakte bestaat, grenzend aan de Gobi-woestijn.

Beide provincies kennen een beperkte menukaart, waarop een prominente plaats is ingeruimd voor Miàn piàn, met gerechten als yángròu miàn piàn, een noedelsoep met schapen- , en máo niúròu miàn piàn. , met yakvlees. Deze soepen zijn gebaseerd op een pittige tomatenbouillon, en staan dagelijks op het menu. Af en toe wordt de soep begeleid door courgette of groene pepers, maar niet veel meer dan dat.

Een misschien nog wel beroemder gerecht is beşbarmaq, voor de Turkmenen in Centraal Azië het nationale gerecht. Het bestaat uit män pär en gekookt schapenvlees in een uiensaus.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Chengdu’s Spicy Noodles | Culinary backstreets Situating Uyghur food | I. Bellér-Hann, Situating the Uyghurs Between China and Central Asia, 2007 Ashgate Publishing Ltd ISBN 978-0-7546-7041-4 Beşbarmaq | Wikipedia (EN)