Lóng xū miàn
Chinese tarwenoedel
La miàn NOEDELS
CHINESE TARWENOEDELS
Lǐ yú bèi miàn

Lóng xū miàn 龍鬚麵

Lóng xū miàn is net als La miàn een tarwenoedel die door het oprekken van het deeg wordt gemaakt. Ze zijn zo fijn van structuur dat uit 1,5 kilogram deeg 145.000 haardunne noedels van 15 cm lengte gemaakt worden, met een gezamenlijke lengte van ruim 2 kilometer, leert een eenvoudige rekensom.

Ze worden drakenbaardnoedels genoemd. De verbintenis met de draak is die met het symbool van alle keizers, de draak (lóng). Het rekken gebeurt vanuit 14 bundels, een traditioneel gegeven. Net als het frituren, dat zijn oorsprong kent aan het keizerlijke hof van de Ming-dynastie (1368-1644).

Het frituren is een kunst op zich. De dunne draad verbrandt snel, maar met een te lage olie-temperatuur worden de noedels pap. dat heet endoplasmatische collapse. Op de juiste manier gebakken Longxu miàn is niet goudbruin, maar melkachtig geel, zoals op de afbeeldingen van het 25e China Chef festival (2012) in Ghangzou blijkt.

CULINAIR EN RECEPTEN

Tot de beroemdste gerechten met Lóng xū miàn behoort Zoetzure gele karper, Lǐ yú bèi miàn 鲤鱼焙面. Deze hoort bereid te zijn zoals keizerin-regentes Cixi (1835-1908) dat wilde. Een karper die gevangen is in het Longting meer in Kaifeng (henan), met een delicaat deksel van gefrituurde Lóng xū miàn.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

De toekomst van inductiekoken | Qin Xin 沁鑫 Lóng xū | Hz da Jiangdong