Aziatische noedels
Pasta
AZIATISCHE NOEDELS
NOEDELTYPES
ANDERE PASTA'S
UDON
LA MIAN (BOVEN) EN KOM MET NOEDELS UIT LAJIA, 4000 V CHR

AZIATISCHE NOEDELS

De geschiedenis van de Aziatische pasta (noedel) begint zonder twijfel in het China van 4000 jaar geleden. Uit die tijd dateert de oudste vondst van een - dunne, gele- noedel op het Aziatische continent, gevonden op de Lajia site in het noord-westen van China.

Dit is de klassieke Aziatische noedel, de getrokken noedel of La Mian. De noedel is zeer dun en wordt met de hand getrokken. Men neemt aan dat de Japanse Ramen rechtstreeks van deze La Mian is afgeleid en dat ook het woord 'ramen' dat is. In Japan noemt men zulke dunne noedels ook wel 'chuka men' of iets van die strekking, waarmee wordt gedoeld op een 'Chinese' noedel.

Ook noedels van het type udon, dikke tarwenoedels van zachte tarwe, lijken van Chinese oorsprong. Daar bekend als 'cu mian' zouden Japanse monniken de udon in de 9e eeuw vanuit China naar Japan hebben meegenomen. Dat gegeven verklaart het belang van udon voor de Japanse Boeddhistische cultuur en Zen-cultuur.

Typisch Japans zijn noedels gemaakt van boekweit, Soba genoemd. Soba kent zijn opkomst tijdens de Edo-periode, toen de rijken thiamine-rijke bruine rijst en boekweit verkozen als hoofdvoedsel boven witte rijst, met weinig thiamine.

De smalle, platte tarwenoedel die vooral populair is in Zuidoost-Azië, Maleisië, Singapore en Thailand, wordt Mee Pok genoemd. Omdat hij snel gaart, wordt deze noedel in de regel alleen geblancheerd, om toegevoegd te worden aan een bouillon, soep of saus.

Een bijzondere categorie is de glasnoedel, die van rijst, (mung)bonen, zelfs yam, cassave of aardappel kan zijn gemaakt. Zulke transparante noedels bestaat in veel uitvoering van breed en plat tot ultradun, zoals de Chinese rijstvermicelli. Op de Philippijnen heet dit soort 'pancit'. De brede, soms dikke uitvoering van rijstnoedel heet He fen, Hor fun of Shahe fen. Het is het type noedel dat in het Vietnamese Pho wordt gebruikt.

Op het indiaas subcontinent eet men Idiyappam, een dunne noedel die wordt gemaakt van rijst of gerst, waarvan wordt aangenomen dat deze zo'n 2000 jaar geleden ontstaan is in het poude Tamil-gebied Tamizhakam, de zuidpunt van India. De noedel is een geperste soort die meestal gestoomd en niet gekookt wordt.

Van een buitencategorie zijn de rijstcakes, extra dikke cylindervormige of rechthoekige blokken rijst'noedel' of is hier het woord knoedel meer op zijn plaats. Meestal gemaakt van kleefrijst. Voorbeelden er van zijn nian gao in de Chinese keuken, chwee kueh in de keuken van Singapore, bánh đúc in Vietnam en mochi in de Japanse keuken.