Zwarte walnoot
walnoot (juglans)
Zwarte walnoot
WALNOTEN
ZWARTE WALNOOT | JUGLANS NIGRA

ZWARTE WALNOOT

De Zwarte walnoot (Juglans nigra) is de grootste van alle Juglansbomen, althans de hoogst reikende. Het is ook de giftigste. De zwarte walnoot produceert juglon, een stof die andere planten het groeien onmogelijk maakt, zodat hij zijn plekje verdedigt tegen concurrenerende plantensoorten.

Een zwarte walnoot wordt gemiddeld 30-40 meter hoog. De vorm van de boom hangt af van de habitat. In bossen zal de stam rechtopgaand zijn en de bast licht van kleur, en zal de kroon in verhouding staan, in het open veld zal de stam kort zijn en de kroon zich breed ontwikkelen. het is een bladverliezende boom. Hij krijgt bladeren zodra het weer voldoende aangenaam is, gewoonlijk aan het eind van het voorjaar. De bladeren zijn geveerd en 30-40 cm lang.

De boom draagt mannelijke en vrouwelijke bloemen. De mannelijke hebben de vorm van katjes. De vrouwelijke bloemen groeien in groepjes van 3 of 5 en groeien uit tot vruchten, die net als die van de gewone of Perzische walnoot gegeten kunnen worden. De mannelijke en vrouwlijke bloemen groeien aan dezelfde boom, maar zullen niet tegelijkertijd bloeien, waardoor de boom voor de bevruchting afhankelijk is van andere bomen en de wind. Het stuifmeel kan grote afstanden af leggen.

De zwarte walnoot bloeit van het voorjaar. In de herfst scheurt de bolster open, waardoor het zaad (de noot) kan drogen. In oktober valt de hele vrucht met inbegip van de bolster van de boom. De noten zijn klein, en hard.

De eerste vruchtvorming begint voor een juglans vroeg, al in het 4e tot 6e jaar. Het zal nog ruim een decennia duren voor de boom een grote productie heeft. De zwarte walnoot kent spontane kruisingen met de Texaanse zwarte walnoot (Juglans microcarpa), waarvan het groeigebied dat van de Oosterse zwarte walnoot overlapt. Deze kruisingen dragen de kenmerken van beide soorten.

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

De zwarte walnoot wordt overwegend in gepelde vorm verkocht. Of zwarte walnoot in ons land verkrijgbaar is, hebben we (nog) niet kunnen achterhalen.

GEBRUIK

De zwarte walnoot wordt op dezelfde wijze als de gewone walnoot in gerechten en in de banketbakkerij gebruikt.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De zwarte walnoot is één van de zes Juglanssoorten die hun oorsprong in Noord-Amerika hebben. Hij wordt ook de Oostelijke zwarte walnoot genoemd, omdat hij voornamelijk in het oosten van Noord-Amerika voorkomt, in de Verenigde Staten en Canada.

De boom is zeer vorstbestendig, beduidend vorstbestendiger dan de Perzische walnoot. Hij gedijt in de bossen van Noord-Amerika en Canada, waar hij voor het hout gekapt wordt, maar houdt meer van een warmere, opener omgeving. Hij groeit daarom spontaan langs wegen, vaak als pionier. Men raapt de wilde noot van wilde bomen. Missouri levert 65% van de oogst van de wilde walnoot, en daar staan de grootste verwerkende bedrijven.

In de 17e eeuw (1629) is de zwarte walnoot in Europa geïntroduceerd.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De Grieken noemden de walnoot karyon wat 'hoofd' betekent. De naam verwijst naar de vorm van de schaal en van de noot (associatie met de hersenen). De Romeinen zagen er eerder testikels in en droegen de walnoot op aan Jupiter, de koning van de Romeinse goden, en noemden de walnoten “klieren van Jupiter”. Jupiter werd 'iovis' genoemd, zonder "j", en het woord voor 'noot' was glans. Juglans, met "j", is daar een samentrekking van. Letterlijk betekent Juglans nigra dan ook de zwarte noot van Jupiter.

CULINAIR EN RECEPTEN

Omdat de Verenigde Staten het episch centrum van de zwarte walnoot zijn, zijn veel recepten weliswaar zeer Amerikaans, maar niet te versmaden: brownies, sheet cake, power bars, icecream . . . .

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Qua voedingsstoffen komt de zwarte walnoot vrijwel overeen met de gewone walnoot. Het overzicht hiernaast is specifiek voor de zwarte walnoot.

Zwarte walnoten zijn rijk aan mangaan, koper en magnesium en bevatten weinig calcium en geen cholesterol. Naast genoemde voedingsstoffen bevat zwarte walnoot 32 mg choline en 108 mg phytosterol per 100 gram.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

618
kcal
(2585 kJoule)
24,1
gram
eiwitten
9,9
gram
koolhydraten
6,8
gram
vezels
1,1
gram
waarvan suikers
59
gram
vet
3,4
gram
verzadigd
15
gram
enkelvoudig onverzadigd
35,1
gram
meervoudig onverzadigd
2006
mg
omega-3
33070
mg
omega-6
VITAMINES
13,2
µg
vitamine A
(1,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
½
mg
nicotinezuur
(3,1% ADH)
1,7
mg
pantotheenzuur
(28,3% ADH)
0,6
mg
vitamine B6
(42,9% ADH)
31
µg
foliumzuur (B9)
(15,5% ADH)
1,7
mg
vitamine C
(2,1% ADH)
1,8
mg
vitamine E
(15% ADH)
2,7
µg
vitamine K
(3,6% ADH)
MINERALEN
61
mg
calcium
1,4
mg
koper
3,1
mg
ijzer
523
mg
kalium
201
mg
magnesium
3,9
mg
mangaan
2
mg
natrium
513
mg
fosfor
17
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE APRIL 2017

Black walnut | E. ir, North Carolina State University Juglans nigra | Wikipedia (EN) Black walnut, dried, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com