Witte walnoot
walnoot (juglans)
WITTE WALNOOT
WALNOTEN
WITTE WALNOOT (BOTERNOOT) | JUGLANS CINEREA
 

Witte walnoot

De witte walnoot of boternoot (Jugmas cinerea) is één van de drie soorten walnoot die we op deze site beschrijven. Het is de wat minder bekende walnootsoort, hoewel deze ook in ons land, zelfs in het wild, voor komt.

De witte walnoot is kleiner dan de algemeen voor komende Perzische walnoot, gemiddeld 20 meter hoog met uitschieters tot 40 meter hoogte. Hij wordt ook minder oud. De Perzische walnoot kan honderden jaren oud worden, de witte walnoot zelden ouder dan 75 jaar.

De stam is 40-80 cm in doorsneden en heeft en lichtgrijze, gegroefde schors. De bladeren zijn groot, 40-70 cm lang en geveerd samengesteld. Hij bloeit van april tot juni en draagt zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen zijn katjes, de vrouwelijke zijn harig en ontwikkelen zich tot vruchten, groen tot bruine bolsters die een langwerpig zaad bevat dat we de (witte) walnoot noemen. Deze is 3-6 cm lang en 2-4 cm breed, gemiddeld anderhalf maal zo lang als breed. De schaal is dik.

De mannelijke en vrouwelijke bloemen aan een boom zullen zelden tegelijkertijd bloeien. Voor de bevruchting is de boom daarom van een andere boom afhankelijk. De vruchten rijpen langzaam, tot de bolsters in de herfst openbarsten en de noten op de grond vallen.

Het duurt overigens wel 20 jaar voor de witte walnoot vruchten begint te dragen, en dat om het jaar of iedere drie jaar doet. Het vraagt enig geduld van de teler. Deze teelt ze trouwens primair voor de noten, niet voor het hout.

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

Geen informatie bekend.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De witte walnoot komt van oorsprong uit Noord-Amerika, het noordoostelijk deel van de Verenigde Staten en het zuidoosten van Canada. Hij groeit er vooral in gemengd bos, tezamen met een scala aan andere bomen waaronder soms de zwarte walnoot (Juglans igra).

Deze of een nauw verwante walnootsoort kwam al in het Vroeg-Plioceen in ons land voor. Tot de temperatuur in het Pleistoceen (IJstijd) sterk daalde en de grauwe walnoot, zoals hij ook wordt genoemd,  hier en elders in Europa verdween. In het rivierengebied en langs de Maas bij Reuver en Tegelen worden regelmatig fossiele walnoten uit het Plioceen opgegraven.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Juglans cinerea | Wikipedia (EN) Nutritiondata walnut | Nutritiondataself (website) Grauwe walnoot | Geologie van Nederland