Perzische walnoot
Noten (Juglans)
PERZISCHE WALNOOT
WALNOTEN
WALNOOT VAN DE JUGLANS REGIA
BOVEN: GROENE BOLSTER ONDER: ONR(JPE WALNOOT

GEWONE OF PERZISCHE WALNOOT

De Perzische walnoot (Juglans regia) De noot van de Perzische walnoot wordt walnoot of okkernoot genoemd. Het is een middelgrote noot, die twee of drie segmenten bevat, gescheiden door een oneetbaar schotje.

De Perzische walnoot is is een boom die 30 of meer meter hoog wordt en circa 20 meter breed. Hij bloeit in het voorjaar en is bestand tegen vorst tot -20°, maar de vruchtbeginselen niet. Wanneer het in het voorjaar vriest, zoals in ons land nog wel eens in mei het geval is, vriezen de vruchtgeinselen kapot.

Een walnoot houdt van zurige grond en groeit tot op 500 meter hoger, en hoger. De vorming van de noten verschilt per ras. Er zijn rassen die vrucht zetten met eigen stuifmeel (waarvan de mannelijke en vrouwelijke bloemen tegelijk bloeien) en rassen die daarbij afhankelijk zijn van andere bomen, omdat de eigen mannelijke en vrouwelijke bloemen in verschilende perioden bloeien. Wanneer dat het geval is zal de commerciële teler de walnoten afwisselen met enige, wat genoemd wordt bestuiverbomen.

Dat kan omdat de walnoot door de wind bestoven wordt en het stuifmeel van de mannelijke katjes grote afstanden kan overbruggen. Een derde type walnoot kan het zelfs zonder stuifmeel af, dat wordt apomictische vruchtzetting genoemd. Uit voorzorg zullen ook deze afgewisseld worden met bestuiverbomen.

De Perzische walnoot kan gezaaid worden. Het duurt een jaar of vijftien voordat de boom voor het eerst vruchten draagt. Dat is voor de teler tegenwoordig (te) onzeker, die verkiest nieuwe bomen te enten. Dat biedt hem de kans de voor zijn specifieke situatie optimale boom selecteren, zodat de productie voorspelbaarder en zekerder zal zijn en de vruchtvorming bovendien al kort na de aanplant (twee jaar) aan kan vangen.

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

Walnoten worden geoogst wanneer ze nog in de bolster aan de boom hangen, dot zijn de 'natte' walnoten. In ons land worden deze in juni geoogst. Wanneer de bolsters in het najaar openbreken en de walnoten van de boom vallen, worden ze geraapt. dat gebeurt in de periode van september tot oktober.

Dankzij het grote wereldaanbod zijn gedroogde en gepelde walnoten het gehele jaar door verkrijgbaar. Het grootste aanbod is rond kerst, maar dat heeft niets met de verkrijgbaarheid te maken, maar met de grote vraag ernaar met de feestdagen. Sta er op de walnoten te proeven. Koop nooit walnoten die al ranzig smaken. Het komt naar het schijnt voor dat noten uit verschillende oogstjaren gemengd worden.

BEWAREN

Walnoot, in welke vorm ook, vers, droog, olie of gemalen, in dop of gepeld, is slecht houdbaar. Ze ruiken al snel ranzig. Verse walnoten ruiken mild notig en smaken zoet, ranzige noten ruiken naar thinner! Wanneer je natte, verse noten hebt gekocht, leg ze dan uit elkaar, zodat ze kunnen drogen, om schimmelvorming te voorkomen.

Walnoten dienen koel bewaard te worden, ook in de handel. Warmte maakt de walnoten, en dat geldt ook voor afgeleide producten zoals walnootolie en walnootpasta, snel ranzig. Dat wordt veroorzaakt door het hoge gehalte meervoudig onverzadigde vetten.

Bewaar walnoten in een gesealde verpakking of goed gesloten container in de koelkast, want walnoten nemen gauw de geur van andere producten over.  Bewaar walnoten nooit langer dan een maand.

Ook buiten de koelkast houd je walnoten het best in een luchtdichte container. Kies er liefst voor ze in de vriezer te bewaren. Net als andere noten kunnen gepelde walnoten uitstekend ingevroren worden.

GEBRUIK

Walnoten worden als nootje gegeten, en verwerkt in warme en in de banket- en broodbakkerij. Bij warme toepassingen is waakzaamheid geboden, de noten kunnen door verhitting bitter worden. Walnootolie wordt daarom koud geperst. Het is een delicate olie, licht van smaak en uitstekend geschikt voor gebruik in salades.

Wanneer je de noten zelf kraakt, zul je bemerken dat de noten vochtig zijn. De smaak is zachtzoet, maar het nog gele velletje is bitter van smaak. Het laat zich vrij eenvoudig verwijderen. Die bitterheid verdwijnt na een aantal dagen, je kunt de velletjes daarom ook laten zitten en de noten een paar dagen laten drogen.

Het is verstandig om wanneer je de noot uit de groene bolster gaat pellen, beschermende handschoenen te dragen. De bolster zelf wordt gebruikt als kleurstof, en geeft een ettige en hardnekkig te verwijderen zwarte kleur af. De harde noot zelf moet je kraken. Dat kan met de hand, maar gaat het gemakkelijkst met een slagwerktuig, een hamer of een kei. Zet de noot met de punt naar boven en geef daar een ferme tik op, dan valt hij in tweeën uiteen. Wip de walnootsegmenten er voorzichtig met een klein mesje uit.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De oorsprong ligt in Centraal Azië waar de boom nog altijd ook in het wild voor komt. In de prehistorie is de walnoot aanwezig in het westen van China, de Kaukasus, Perzië en in Europa.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Volgens de Europese autotiteit voor voedselveiligheid EFSA is de walnoot de gezondste noot van alle noten. Ze bevat veel meervoudig verzadigd vetzuren en twee maal zoveel anti-oxidanten als de meeste andere noten.

Walnoten zijn rijk aan mangaan, koper en magnesium en bevatten weinig calcium en geen cholesterol. Naast genoemde voedingsstoffen bevat zwarte walnoot 39,2 mg choline en 72 mg phytosterolen per 100 gram.

BLEKEN

Voor de oplettende consument: wanneer je walnoten 'in de dop' koopt, zijn deze soms donker, maar vaak ook licht van kleur. Hoe lichter de kleur, hoe aannemelijker het is dat de noten gebleekt zijn. Dat gebeurt vaak. Het doel er van is tweeledig, de noten te desinfecteren en ze er lekker fris uit te laten zien. Doordat de noten daarna grondig met schoon water gespoeld worden, heeft het bleken geen effect op de smaak van de noot, en onze gezondheid.

Er zijn verscheidene bleektechnieken. Van oudsher wordt sodium-hypochloriet gebruikt, een zout dat in oplossing een chlorine wordt. Deze bleektechniek resulteerde in restant-sporen chloroform. Daarom en omdat er bovendien kankerverwekkende carcinogen zijn aangetroffen in walnoten die op deze wijze zijn behandeld, wordt de chlorine-techniek zoals dat heet 'uitgefaseerd'. In plaats daarvan worden waterstofperoxide of ozon ingezet, minder risicovol en bovendien met minder effect op de smaak dan chlorine.

Hoewel het geen bindende voorschriften zijn, worden ook bij de invoer van walnoten de Codex-standaarden gehanteerd. Ook, want er zijn regels voor walnoten, wel voor pinda's en pistachenoten; deze worden bij gebrek daaraan ook op de walnoot toegepast. Daarin wordt bleken toegestaan. gepelde noten worden niet gebleekt !

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

654
kcal
(2740 kJoule)
15,2
gram
eiwitten
13,7
gram
koolhydraten
6,7
gram
vezels
2,6
gram
waarvan suikers
65,2
gram
vet
6,1
gram
verzadigd
8,9
gram
enkelvoudig onverzadigd
47,2
gram
meervoudig onverzadigd
9097
mg
omega-3
38092
mg
omega-6
VITAMINES
6,6
µg
vitamine A
(0,8% ADH)
0,3
mg
vitamine B1
(27,3% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14,3% ADH)
1,1
mg
nicotinezuur
(6,9% ADH)
0,6
mg
pantotheenzuur
(10% ADH)
½
mg
vitamine B6
(35,7% ADH)
98
µg
foliumzuur (B9)
(49% ADH)
1,3
mg
vitamine C
(1,6% ADH)
0,7
mg
vitamine E
(5,8% ADH)
2,7
µg
vitamine K
(3,6% ADH)
MINERALEN
98
mg
calcium
1,6
mg
koper
2,9
mg
ijzer
441
mg
kalium
158
mg
magnesium
3,4
mg
mangaan
2
mg
natrium
346
mg
fosfor
4,9
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Walnut | Wikipedia (EN/NL/DU) Historical virtues of the walnut | California walnuts Nutritiondata English walnut | Nutritiondataself (website) Etymologiebank walnoot | Etymologiebank.nl (website) Quality and safety of unshelled walnuts | G. Fuller, Walnutresearch CBI Product fact sheet walnuts in Germany | CBI Ministerie van buitenlandse zaken Health Benefits of Nut Consumption | E. Ros in Nutrients, July 2010 2(7): pp 652–682 Juglans regia | Plants for a future naam | D.C. Watts, Elsevier's Dictionary of plant lore, 2007 Elsevier Inc, ISBN 978-0-12-374086-1 Actual situation and prospects of walnut production inThe Netherlands | H.J. Veltkamp 200 Acta Horticulturae (705): pp 41-46 Walnuts | J. de Visser e.a. Okt 2015 Act 1586 Suitability of nut cultivation in the Netherlands, LU Wageningen