Groene walnoot
Onrijpe walnoot
WALNOOT
PRODUCTEN VAN GROENE WALNOOT
JONGE PERZISCHE WALNOOT | JUGLANS REGIA

GROENE WALNOOT

De groene walnoot is het eerste eetbare stadium van een walnoot. De noot is nog in ontwikkeling, is heel geurig, en heeft een gelei-achtig hart, de latere noot, omgeven door een sappige groene bolster, het pericarp.

De groene walnoot is maar enkele weken oogstbaar, tussen midden juni en begin juli, voordat de geel gespikkelde bolster volledig geel kleurt en rijpt. Wanneer je een groene walnoot opensnijdt, is het snijvlak fris wit-groen. Omdat juglon oranje-rood is, is er zichtbaar sprake van een laag gehalte aan juglon in de vrucht. Door oxidatie kleurt het snijvlak vrij snel geel, en kort daarna diepbruin tot zwart, ten teken dat de juglon door de blootstelling aan de lucht volledig is afgebroken.

Deze verkleuring is vergelijkbaar met de kleuring door henna. Juglon is dan ook een isomeer van HNQ of lawsone (C10H6O3), de stof die verantwoordelijk is voor de duurzaam kleurende werking van henna, de Michael-additie genoemd. Wanneer je huidcontact hebt met de juglon, sta je er voor lange tijd gekleurd op. In Italië luidt het gezegde: "le noci tingono da morire!", als waarschuwing de noten alleen met beschermende handschoenen te verwerken.

Groene walnoten worden al sinds de oudheid gebruikt als verfstof, en vaak is gedacht dat de tannines verantwoordelijk waren voor de sterke verkleuring. Dat is niet het geval.

Groene walnoten werden voor de jaartelling gebruikt om er drank mee te maken. De beste pluktijd van de onrijpe walnoot valt samen met de zonnewende, mede reden waarom de vrucht grote geneeskrachtige kwaliteiten werden toegedicht. Vermoedelijk waren de aan de monding van de Loire levende Pictones de eersten die zo'n drank maakten. Hun druïden althans.

In Italië worden de onrijpe walnoten nog altijd gebruikt in een walnoot-digestief dat in Modena Nocino heet. Het is een soortgelijke drank als de Zwitserse en Catalaanse Ratafiá. In het Italiaanse Lugurië maakt men er ieen pastasaus mee, de Salsa di Noci, een soortgelijke saus als men in Georgië maakt. In Engeland, waar de groene walnoot veelal gepickled wordt, en niet voor niets King of pickles wordt genoemd. In eigen land worden de groene walnoten - nog niet zo lang - gebruikt voor een trappistenbier, de Green walnut, van brouwerij Oud-Beersel.

De groene walnoot bevat zowel galluszuur als de ethylester van galluszuur, ethylgallaat (C9H10O5).

BRONVERMELDING UPDATE MAART 2018

Fresh Green Walnuts | Specialty produce Green walnut | Brouwerij Oud-Beersel Natural dyes in green walnut shells for textile materials dyeing | M. Pustianu, M. Chindriş, C. Sîrghie en M. Dochia, Aurel Vlaicu, University of Arad, Rumania