Noix du Périgord
Walnoot (Juglans)
Noix du Périgord
ERFGOED EN RECEPTEN
NOIX DU PÉRIGORD AOP | JUGLANS REGIA FRANQUETTE

Noix du Périgord AOC

De Périgord walnoot is één van de twee walnootsoorten die kunnen bogen op een (Frans) AOC-label en een Europees AOP-label.

Onder de naam Noix du Périgord kreeg deze walnoot in 2007 de Europese denominatie Appelation d'origine protegée (AOP), nadat deze in 2002 als één van de eerste producten het Franse AOC-label (Appelation d'origine controlée) kreeg.

De Périgord-walnoot is een Juglans regia behorende tot de rassen Franquette, Corne, Marbot of Grandjean. De Franquette heeft het grootste aandeel (70%), de andere rassen worden regionaal verbouwd, de Corne bijvoorbeeld in de kantons d'Ayen en Corrèze, de Grandjean in de Sarladais en de Dordogne.

De Juglans regia is de enige inheemse walnoot in Frankrijk, althans men veronderstelt dat hij er spontaan terecht is gekomen, niet geïntruceerd. Het is een boom van 20-25 meter hoog, die in het voorjaar bloeit. De onrijpe noten worden in de zomer geoogst om er wijn mee te maken, Vin de noix. Deze noten zijn genoemd naar de periode waarin ze geoogst worden, de Sint Jans noten (Saint Jean) worden rond 24 juni geoogst, de Saint Madeleine tussen eind juni en 21 juli. Deze namen prijken ook op de wijnen.

DE RASSEN

De Corne wordt de rustieke noot genoemd. De noot is licht van kleur en heeft een zoete en verfijnde smaak. De Marbot is niet alleen groter dan de Corne, de bast is zachter, en de noot bijna zo wit, dat hij doet denken aan de niet-rijpe noot. De Grandjean is een ronde vrucht met een griullig gevormde noot, die een licht bittere toon heeft. De Franquette tenslotte, heet boordevol noot te zitten, maar laat zich gemallijk pellen. De smaak heet delicaat te zijn, weinig nootachtig.

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

Geen informatie bekend.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De oudste walnoot ooit gevonden, komt uit de Dordogne, bij een opgraving in Peyrat nabij Terrasson. Ze tonen aan dat de walnoot er zeker al 17.000 geleden voor kwam. Ook staat vast dat de Cro Magnon mens ze at, in ieder geval tijdens de Azilien-periode, die duurde van 12.300 - 9.600 voor Christus.

In de 10e eeuw was de walnoot een soort betaalmiddel voor de boeren in de Périgord. In de 13e eeuw werd de huur aan de Cisterciëlnzer abdij voldaan in de vorm van walnootolie. Dat was de specialiteit in de regio gedurende eeuwen. In de 18e eeuw was het in de regio één van de belangrijkste kook-oliëen.

In de 17e eeuw bouwde men de walnootolie-industrie uit, gebruik makend van de haven van Bordeaux. De belangrijkste afnemers waren Nederland, Groot Brittannië en Duitsland. De Dordogne werd intensief bevaren, niet alleen voor het transport van de olie, maar ook van de walnoten en walnootdoppen, van Souillac naar Libourne, dat de notenhaven werd genoemd.

De strenge winter van 1830 trof zowel de druiventeelt als de moerbeiteelt (zijde) en de walnootboomgaarden. Daarna moest de walnootolie, na weer opgekrabbeld te zijn op boksen tegen nieuwe oliesoorten zoals koolzaadolie en lijnzaadolie, maar ook de opkomende tropische oliesoorten. Daarom werd de nadruk aan het einde van de 19e eeuw gelegd op de walnootproductie, met name van het Corne- en Marbot-ras. Later wordt ook de Grandjean en de Franquette geïntroceerd, net als in de Dauphiné.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

In Frankrijk wordt de walnootboom noyer genoemd, wat is afgeleid van het Latijnse nucarius, afgeleid van nux (noot). Vanuit dezelfde basis is het Oud-Nederlandse nökernöte ontstaan, dat via okerneute later okkernoot werd.

CULINAIR EN RECEPTEN

De onrijpe noten worden in de zomer geoogst om er wijn mee te maken, Vin de noix. Daar begint men mee in juni of juli naar gelang de oogst, zodat de wijn enkele maanden daarna gereed voor consumptie is.  Je doet er goed aan daar twee jaar van te maken, hoe langer de wijn staat, hoe smaakvoller hij is.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

VOEDINGSSTOFFEN PER 100 GRAM
654
kcal
( 2736,3 kJoule)
15,2
gram
eiwitten
13,7
gram
koolhydraten
2,6
gram
waarvan suikers
65,2
gram
vet
6,1
gram
verzadigd
8,9
gram
enkelvoudig onverzadigd
47,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
9079
mg
omega-3
38,1
gram
omega-6 (!)
VITAMINES
20
µg
vitamine A
0,3
mg
vitamine B1
0,2
mg
vitamine B2
1,1
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
96
µg
vitamine B9
1,3
mg
vitamine C
0,7
mg
vitamine E
2,7
µg
vitamine K
MINERALEN
98
mg
calcium
1,6
mg
koper
2,9
mg
ijzer
441
mg
kalium
158
mg
magnesium
3,4
mg
mangaan
2
mg
natrium
346
mg
fosfor
4,9
µg
selenium
3,1
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE APRIL 2017

Noix du Périgord | Wikipedia (FR) Nutritiondata walnut | Nutritiondataself (website) Vin de noix | Wikipedia (FR) Histoire de la noix du Périgord | Syndicat professionnel de la Noix et du cerneaux du Périgord La nuciculture en Périgord | Esprit de pays, Dordogne-Périgord