Shichimi Tōgarashi
Kruidenmengsel
SHICHIMI TÕGARASHI
 
X KRUIDENPOEDERS
7 KRUIDENPOEDER | SHICHIMI TOGARASHI

SHICHIMI TOGARASHI(七味唐辛子)

Shichimi is een Japans kruidenmengsel, dat wordt gebruikt ter vervanging van verse pepers en groene peper (sansho). De zeven ingrediënten waaruit het mengsel is gemaakt, hebben alle een geneeskundige werking, en zijn traditioneel: ichimi togarashi (gemalen chilipeper, het hoofdbestanddeel), sansho (Szechuan peper), shiso, zwarte en witte sesamzaadjes, yuzu(citrus)schil, nori en hennep. De scherpte hangt af van de samenstelling.

BEREIDING EN GEBRUIK

Gebruik het mengsel bijvoorbeeld om vlees mee in te wrijven, dorge marinade, het past erg goed bij varkensvlees. Of tonijn. Shichimi wordt daarnaast gebruikt in gerechten, zoals musubi (tsukudani) en katsu-karê (gefrituurd varkensvlees). Men strooit het ook over rijst, soba (boekweitnoedels) en udon. In de klassieke Kyōto-keuken wordt de milde Kyōto versie gebruikt, die meer van het mildere sansho bevat dan van de scherpere chili. De scherpere versie heeft de toevoeging 'ogara', wat scherp betekent.

VERKRIJGBAARHEID

In ons land is het 7-kruidenmengsel onder andere verkrijgbaar van het Japanse merk S&B, dat ook sansho in haar repertoire heeft. Richtprijs € 1,95 (potje van 15 gram). het Nederlandse Euroma levert het in de range van Jonny Boer original spices.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Chili peper is aanvankelijk naar Japan gekomen als onderdeel van de Chinese kruidengeneeskunde. Shichimi tōgarashi was aanvankelijk dan ook een geneeskundig kruidenmengsel. Het verschijnt voor het eerst in Edo, de oude naam voor Tokyo, rond 1625 in de wijk Ryogoku Yagenbori, een wijk vol winkeltjes met geneeskundige kruiden. Het eerste 7-kruidenmengsel wed gemaakt door Karashiya Tokuemon, de eigenaar van één van die winkeltjes. .

Dit winkeltje, lange tijd gevestigd aan het Yagen kanaal, in het tegenwoordige Higashi-Nihonbashi district, is sinds 1943 gevestigd in Shinnakamise-dori tegenover de Sensoji Temple in Asakusa.

De originele 'Yagenbori Togarashi' die zij er verkopen, is één van de drie grote merken shichimi, naast 'Yawatayaisogorou' uit Nagano en 'Shichimiya' uit Kyōto, alledrie ontstaan tijdens de Edo periode. De shichimi uit Kyōto, wordt verkocht vanuit een winkeltje nabij de Kiyomizu-tempel met de naam Shichimiya Honpo, gespecialiseerd in shichimi. De winkel dateert van 1655, toen het Kawachiya heette, de plek waar priesters ter afsluiting van een ritueel rode peper thee dronken. De winkel verbouwt net als vroeger zijn eigen chili's en sansho, en levert ook producten die zijn gemaakt van shichimi, zoals een pasta nerishichimi, en shichimi-chips, die net als de pasta nergens anders verkrijgbaar zijn.

Gion Hararyokaku is een shinise, japans voor een winkel annex restaurant. Deze winkel, gevestigd in de wijk Gion van Kyōto, is beroemd om zijn zwarte 7-kruidenmengsel, kuroshichimi. De winkel is er sinds 1704 gevestigd.

VERTALING

Tōgarashi is Japans voor chilipeper. Shichi betekent 'zeven, ichi betekent 'één. De toevoeging 'mi' na shichi of ichi (zoals in shichimi) betekent 'smaak'.

GEZONDHEIDSASPECTEN (VOEDINGSSTOFFEN, GEZONDHEIDSRISICO'S)

 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Shichimi in Kyōto | The Kyōto project Shichimi history | Japanese restaurant info