Witte kaas
Niet- of kort-gerijpte kazen
VERSE KAAS
WITTE KAZEN
VERSE PANEER

WITTE KAAS

TYPOLOGIE

Onder witte kazen verstaan we witte of nagenoeg witte kazen, ongeacht of ze gerijpt of geperst zijn en ongeacht het soort melk waaruit ze gemaakt zijn.

Witte kaas is een kaastypering op basis van het uiterlijk van de kaas, niet op productiewijze, smaak of textuur. Tot de witte kazen worden zachte kazen en brokkelige kazen gerekend, van smeerbare mascarpone tot de brokkelige feta's.

Tot de witte kazen worden alle verse, dat wil zeggen niet-gerijpte en niet-geperste kazen gerekend, zoals de Franse fromage blanc of fromage frais, de Spaanse queso fresco en queso blanco, de Griekse mizithra, de Zuid-Amerikaanse requesón en de Italiaanse ricotta. Maar eveneens getrokken kazen zoals de Italiaanse mozarella en Indische chhena.

Aan deze verse kazen is een afzonderlijk artikel gewijd, waarin uitgebreid op de productiewijze wordt ingegaan (verse kazen).

Naast zulke verse, witte kazen onderscheiden we kort-gerijpte en geperste witte kazen, zoals feta, de Oost-Europese bryndza en sirene, de Turkse beyaz peynir, de Indische paneer en de Mexicaanse cotija, en een categorie gedroogde, witte kazen, zoals de Nepalese chhurpi, de Iranese khask en de Turkse keş peyniri.

Iran: Lighvan Egypte: domiati

BRONVERMELDING UPDATE JULI 2017

Cheeses | FAO