Arisheh
Kaas
Arisheh
KAZEN VAN HET MIDDEN-OOSTEN 
ARISHEH

Arisheh

Arisheh is een Arabische korrelige kaas, die heel erg lijkt op de Italiaanse ricotta, en van de wei van yoghurt wordt gemaakt. Arisheh is de basis voor de kruidige shankleesh-kaasjes.

De traditionele bereidingswijze begint met het ontvetten van de yoghurt van volle melk. Hiertoe wordt deze verdund met ijswater, waardoor de vetgranules boven komen drijven en kunnen worden afgeschept. Het resultaat daarvan wordt shenineh genoemd. Vervolgens wordt de yoghurt tot 90°C verwarmd, en 15-20 minuten op die temperatuur gehouden. Hierdoor wordt de coagulatie op gang gebracht, met als resultaat een ricotta-achtige kaas, die in Libanon arisheh جبنة قريش wordt genoemd, en in Egypte Arīs .

Het laatste stadium bestaat uit het laten uitlekken van de kaas tot de juiste consistentie. Dat gebeurt in een doek bij 6°C en duurt 48 uur.

AANKOOP EN GEBRUIK

Arisheh wordt meestal in plastic bakjes te koop aangeboden. In Italië koop je verse ricotta uit de koeling, die in speciale ademende bakjes wordt aangeboden.

BEWAREN

Arisheh bedeft snel.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Arisheh is een kaastype dat op je behalve in Libanon op meer plaatsen in de regio tegenkomt, zoals in Egypte, waar een soortgelijk kaasje arish heet.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

De samenstelling van labnah hangt natuurlijk af van de bereidingswijze en de mate van concentratie.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2017

Labneh anbaris | A.Y. Tamime e.o. Yoghurt, science and technology Rev 2004, Woodhead publishing limited, Cambridge GB ISBN 1-8493-1785-1 Shanklish | Wikipedia (EN/FR)