Romy
Egyptische harde kaas
Romi
 
ROMY | EGYPTE

ROMI (Gebna rūmi)

Romi of roumy is de beroemdste Egyptische harde kaas. Hij wordt van buffelmelk of een mengsel van koeien- en buffelmelk gemaakt.

Voor de bereiding wordt geen starter gebruikt, de melk wordt tegenwoordig gepasteuriseerd voor hij gezouten wordt om 3-4 maanden te ontwikkelen tot een stevige maar korrelige kaas. Naast deze jonge kaas is er een drie jaar gerijpte medium Romy en een 8 tot 12 gerijpte oude Romy. Romy is een kaas van het Ras-type, forse, wielvormige kaas van 10 tot 15 kilogram per stuk.

Qua smaak en textuur kan de kaas het best vergeleken worden met de Italiaanse Pecorino Romano en de Spaanse manchego, geuriger en zouter naarmate hij langer gerijpt is.

GEBRUIK

In Egypte eet men Romy bij pita en baladi brood, veelal bij het ontbijt.

BEWAREN

Omdat karish een verse kaas is,

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Romy is in de 19e eeuw ontstaan op basis van de Griekse kefalotyri, een harde kaas die net als de Roumy zowel jong als oud gegeten wordt, in het laatste geval meestal geraspt.

De kaas wordt Torkikaas (Gebna torki of Turkse kaas) of Romi-kaas (Gebna rūmi) genoemd. Hoewel Romi lijkt te verwijzen naar Rome, zou daarmee in zijn algemeen 'vreemdeling' bedoeld zijn.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

De samenstelling van romy-kaas hangt mede af van de rijping

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2017

The making of roumy | ITC Souyrce, Text and clip Feb 2015 Egyptian cheese | C. Donnely, The Oxford companion of cheese, New York University press 2016 ISBN 9780199330881