Korarima
Ethiopische kardemom
KORORIMA
Kruidenmengsels
KORORIMA | AFRAMOMUM CORRORIMA ©2019 OURFOOD

KORARIMA

Korarima (Aframomum corrorima) is een lid van de gemberfamilie (Zingiberaceae), en wordt wel Ethiopische kardamom genoemd. Het is dan ook een belangrijk kruid in de Ethiopische en Eritrese keuken, en een essentieel bestanddeel van berbere.

De specerij is ook bekend onder de naam 'valse kardemom'. De plant is een lid van het ras Aframomum, dat een vijftigtal soorten kent, die alle op het Afrikaanse continent groeien, zoals deze. De plant groeit zoals alle gemberachtigen in een warme, vochtige omgeving en houdt van enige schaduw. Van nature groeien ze op hoogte (1.700-2.000 meter). Vermeerdering kan door zaad, maar vermeerdering uit de rhizome is effectiever en efficiënter.

De wortelstok (rhizome) groeit vlak onder de grond. De plant wordt zo'n 2 meter hoog en heeft langwerpige en puntige bladeren, zoals bamboe. Dicht bij de grond vormen zich van januari tot september trompetachtige bloemen, die direct uit de grond lijken te komen, maar op steeltjes staan. Ze zijn wel 15 cm lang en wit tot lichtpaars en vallen vaak nog dezelfde dag af om plaats te maken voor grote roodbruine peulen (10 cm). De bloeiperiode in Kefa (Ethiopië) bijvoorbeeld is van juni tot juli, de peulen rijpen in september-oktober. de opbrengst bedraagt er zo'n 50 kilogram gedroogd gewicht per hectare.

Het duurt drie jaar voordat een plant tot een bruikbare oogst leiden. Vanaf dan kan vier jaar achtereen geoogst worden. De peulen worden geplukt wanneer ze rijp zijn. Ze bevatten rood-bruine zaden in een gelei-achtig vocht. Slechts een bescheiden deel wordt vers verkocht, het leeuwendeel wordt in de zon te drogen gelegd.

De smaak is aan de zoete kant, en korarima is minder peperig dan het schijnpeper-broertje paradijsgraan (Aframomum melegueta). De etherische olie geeft korarima een specifiek aroma dat wordt beschreven als dat van nootmuskaat-kardamom.

PRAKTISCHE ZAKEN

Aankoop en verkrijgbaarheid

In Ethiopië is korarima algemeen verkrijgbaar, op alle markten, maar tegen een aanzienlijke prijs vergeleken met andere specerijen en kruiden. Het wordt geëxporteerd naar andere landen in de Hoorn, zoals Soedan en Egypte, naar Saoudie Arabië en Iran, maar in slechts geringe mate naar Europa en de Verenigde Staten. Dat zou minder met de vraag er naar te maken hebben (zoals vanuit Ethiopische restaurants en winkels) maar meer met de kwaliteit van het product, vooral als gevolg van een onzorgvuldig droogproces.

Culinair gebruik en bereiding

Korarima wordt in Ethiopië zowel vers als gedroogd gebruikt in tal van sauzen, zoals chow, een pittige saus, maar ook als smaakmaker in koffie, thee, brood en nite kibbeh (gekruide boter). Ook de geleiachtige substantie (arriloid) dat om de zaden zit, wordt gegeten, ook door apen.

Bewaren

Bewaar korarima op een donkere, droge plaats.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De korarima komt van oorsprong voor in het oostelijk deel van Afrika, in Tanzania (Usambara gebergte), het westen van Ethiopië, het zuid-westen van Soedan en het westen van Oeganda. De belangrijkste teeltgebieden zijn Ethiopië en Eritrea.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De soortnaam is een vernoeming naar het land waar de paradijsgraan groeit, en dat Maleguetta heet.

VERTALING ZWARTE KARDEMOM

engels
black or nepal cardamom
frans
cardamome noir
italiaans
cardomomo nero
spaans
cardomomo negro
chinees
dou kou 香豆蔻
kantonees
tsao ko
 

RECEPTEN

BRONVERMELDING UPDATE FEBRUARI 2019

Aframomum corrorima | Wikipedia (EN) Aframomum corrorima | P.C.M. Jansen, Spices, condiments and medicinal plants in Ethiopia, 1981 Belmontia, via Prota4U, Plant resources of Tropical Africa, Wageningen Aframomum corrorima | Useful tropical plants Aframomum corrorima | FAO Ecocrop