Zhe'ergen
Houttuynia cordata
ZHE'ERGEN
 
zhe ergen
ZHE'ERGEN | HOUTTUYNIA CORDATA ©2013 FOTO: LOUISE LU

ZHE'ERGEN

Zhe'ergen is de Chinese naam voor de wortelstokken van de moerasanemoon (Houttuynia cordata) en voor bladeren. Beide worden gegeten.

De Houttuynia's behoren tot de Saururaceae-familie, ook wel de hagedisstaart-familie genoemd. De moerasanemoon is de enige eetbare soort in deze familie.

De stengel van de moerasanemoon vormt ondergrondse uitlopers. Deze worden met name in Yunnan, meestal in combinatie met de bladeren gegeten.

PRAKTISCHE ZAKEN

Aankoop en verkrijgbaarheid

De wortels van de moeras-anemoon zijn in het westen niet of nauwelijks vers te verkrijgen, je zult er zelf mee aan de slag moeten. Rooi daartoe de hele plant, en was de wortels goed. Gebruik alleen de uitlopers, niet de verticale wortel. Verwijder alle bruine delen en de wortelhaartjes

Culinair gebruik en bereiding

De wortels worden in stukken gebroken. Door ze te snijden treedt smaakverlies op. Fijn gesniperd worden ze gebruikt in dresings voor salade, de grovere stukken worden geroerbakt. Zhe-ergen combineert uitstekend met tomaal, chilipeper en korianderblad.

Hoewel de smaak van de bladeren uiteenloopt van citrusachtig tot vissig, wordt de smaak van de wortels overwegend als 'vissig' aangemerkt, terwijl sommigen het zelfs 'medicinaal' noemen. dat laatste is niet zo vreemd, want gedroogde wortelstok wordt zowel voor het maken van een infuus (thee) gebruikt, als medicinaal.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De plant groeit op tal van plaatsen in de wereld, en is in Zuid-Oost-Azië en India geliefd als bladgroente, terwijl op sommige plaatsen, waaronder grote delen van China, zoals in Guizhou, Guangxi en Szechuan de wortel gegeten wordt.

De plant is voor het eerst vermeld in de Ming Yi Bie Lu, door Tao Hongjing in het jaar 520, en aan het einde van de 17e eeuw door Andries Cleyer, tussen 1682 en 1686 opperhoofd van het Japanse Deshima, in diens Specimen medicinae sinicae is beschreven.

Het groeigebied strekt zich uit van de Indische Himalaya, waar hij tot 2.000 meter hoogte groeit, over Myanmar (vrm Birma), Thailand, Korea, China, Taiwan en Japan. De moerasanemoon groeit ook op sommige plaatsen in de zuidelijke Stille Oceaan, onder meer op het Indonesische Java.

Het groeigebied strekt zich uit van de Indische Himalaya, waar hij tot 2.000 meter hoogte groeit, over Myanmar (vrm Birma), Thailand, Korea, China, Taiwan en Japan (Honshu, Shikoku en Kyūshū). De moerasanemmon groeit ook op soomeige plaatsen in de zuidelijke Stille Oceaan, onder meer op het Indonesische Java.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De plant is vernoemd naar de Nederlandse botanicus Maarten Houttuyn. De toevoeging cordata betekent 'hartvormig'. Dat is wel wat anders dan de associaties die men in bepaalde delen van China heeft. Want behalve yuxing cao (naar vis ruikend kruid), wordt het in Szechuan zhubigong (varkenssnuit) genoemd, naar de gelijkenis van het blad met een varkenssnuit, en zhe-ergen dat 'losse oorlel' betekent.

VERTALING MOERAS ANEMOON

engels
fishwort, lizard tall
frans
plante caméléon
italiaans
 
spaans
 
duits
chinesischer eidechsenschwanz
hindi (india)
sowa
japans
dokudami
vietnamees
giấp cá
chinees
zhe'ergen 折耳根
kantonees
zit ji gan

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

De moerasanemon is rijk aan omega-3, voor het overige is weinig gepubliceerd over de samenstelling. De wortels zouden zeer koolhydraat- en eiwitrijk zijn.

Er is te weinig gepubliceerd om met stelligheid gegevens te presenteren. Belangwekkend is wel dat Houttuynia cordata (HC) in China is ingezet tegen SARS, de levensbedreigende griep die in 2003 wereldwijd 8.000 slachtoffers maakte. Er is veel onderzoek naar gedaan, waarin bevestigd wordt dat het eten van HC tot een toename van het aantal witte bloedlichaampjes leidt.

Niet alleen hierom, maar op grond van talrijke onderzoeken naar bewijs voor de vermeende medicinale krachten van de plant, wordt de plant door het Chinese State Health Department geroemd om de medicinale potenties. Op de website van de US National Library of Medicine vind je veel onderzoeken over de medicinale eigenschappen van de plant. Onder de Japanse naam 'dokudami' zijn tal van gezondheidsproducten te koop.

RECEPTEN

Een beroemd Chinees gerecht met zhe'ergen is zhe’er gen chao larou (折耳根炒腊肉), een gerecht met gerookte bacon. uit Guizhou, in het zuidwesten van China.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 In the Yunnan Kitchen: Fish Mint Root | China, south of the clouds Houttuynia cordata | Wikipedia (EN/DU) Foods in Guizhou | Life on Nanchang Lu Phytopharmacological aspects of Houttuynia cordata | US National Library of Medicine, M. Kumar, S.K. Prasad e.o. 2014 Houttuynia cordata | Herbal emissaries, bringing Chinsese herbs to the West, S. Foster, Y. Chongxi, Bear company 1992, ISBN 978-0-89281-349-0
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.