Rambutan
fruit (sapindaceae)
RAMBUTAN
SAPINDACEAE
RAMBUTAN | NEPHELIUM LAPPACEUM

RAMBUTAN

De felgekleurde rambutan (Nephelium lappaceum) is een harige vrucht die net als nauwverwante longan en litchi een witte, sappige kern verbergt. De smaak is aangenaam zoetzuur . De schil is leerachtig, en gemakkelijk te verwijderen, na even ingesneden te zijn. Noch de schil, noch de zaden zijn eetbaar.

De vrucht groeit aan middelgrote tropische boom, waarnaar de vrucht vernoemd is. Het is een niet-cilacterische vrucht, wat zoveel betekent als dat hij uitsluitend aan de boom rijpt. De boom is groenblijvend en bloeit soms twee maal per jaar, en wordt in de late herfst en de late lente geoogst. Het oogsten duurt zo'n vier weken.

Een gemiddelde rambutan-boom kan wel 25 meter hoog worden en produceert vijf- tot zesduizend vruchten, goed voor zo'n 50-60 kilogram. In Azië zijn zo'n 200 cultivars bekend, waarvan een groot aantal 3-5 meter hoog is, met het doel de vruchten gemakkelijker te kunnen oogsten.

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

Er zijn rode en gele rambutans. Gele rambutans komen onder meer uit Indonesië, de 'Athjeh Koonig' bijvoorbeeld en uit Maleisië de 'rambutan gading', maar ook uit Puerto Rico. Omdat rambutans uit verscheidene regio's worden ingevoerd, zijn ze praktisch het hele jaar verkrijgbaar. Rambutans uit Maleisië zijn er in juni en december, van de Philippijnen in mei en oktober/november.

Rambutans worden overwegend vers verkocht, van een klein gedeelte wordt sap gemaakt. Omdat ze aan de boom rijpen, zul je altijd eetklare rambutans kopen.

De schil moet gaaf zijn, en de 'haren' fris van kleur. Wanneer laatstgenoemde bruin kleuren zijn de rambutans oud en oneetbaar, wanneer ze wart zijn, zijn ze bij een te lage luchtvochtigheid bewaard, en uitgedroogd. Overrijpe rambutans ruiken zuur.

PELLEN

Het openen van een rambutan kun je onmogelijk 'schillen' noemen, eerder 'openen', Dat gebeurt door er met een mes halverwege een inkeping in te maken en de vrucht op die plaats open te breken. In plaats van insnijden kun je de vrucht ook met de tanden openen, de uitsteeksel zijn harig maar voelen niet onplezierig aan.

Zorg ervoor dat je het sap in de vrucht houdt, door behoedzaam met de schil-helften te spelen.

BEWAREN

Het is een versproduct dat vrij moeilijk bewaard kan worden. Het vervoer vindt plaats in geconditioneerde omstandigheden. De ideale bewaartemperatuur is 15° bij een luchgtvochtigheid van 75-85% in gesloten doos. Dat zijn ooks ongeveer de omstandigheden waaronder ze getransporteerd worden. De maximale bewaartermijn, vanaf aankomst in Europa , is circa een week.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Hoewel de eerste geteelde ramboetans waarschijnlijk uit Maleisë komen, waar ze in de jungle verbouwd werden, komt de boom van origine uit Indonesi&eum;. Vanuit de Indonesische archipel is de boom verspreid over het vaste land van Maleisië naar Thailand, Birma, India en Sri Lanka, en via Vietnam naar de Philippijnen.

De boom is sindsdien wijd verbreid, ook in de Nieuwe wereld, waar hij groeit in Suriname, Colombia, Trinidad en Cuba. Op Costa Rica wordt een rambutan verbouwd onder de naam mamónchino, met een kleine(re) vrucht. Deze variëteit is in Puerto Rico ontwikkeld. De naam is een verwijzing naar de qua vruchtvlees gelijkende Melicoccus bijugatus, knippus of of 'mammon' en betekent Chinese mammon.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De naam 'rambutan' is afgeleid van het Maleisische woord voor 'haar', rambut. In Vietnam gebruikt men het Vietname woord voor de 'harige' vrucht , chôm chôm , wat letterlijk 'rommelig haar' betekent. In ons land wordt de vrucht ver-nederlandst ramboetan genoemd.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Rambutan bevat veel fructose en sucrose, is rijk aan vitmaine C en een bron van ijzer. Merkwaardig genoeg is er weinig bekend vande samenstelling van verse rambutan, wel van rambutan in siroop. Deze is in dit verband niet relevant, vandaar het (vooralsnog?) ontbreken van een overzicht.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

Niet beschikbaar

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Rambutan | Wikipedia (EN) NewCrop | Purdue University USA