Duizendknoop
Plantenfamilie (Polygonaceae)
DUIZENDKNOOPFAMILIE
DE DUIZENDKNOPEN OP DEZE SITE
VIETNAMESE KORIANDER (RAU RAM) | PERSICARIA ODORATA

DUIZENKNOOPFAMILIE

De Duizendknoopfamilie (Polygonaceae) is een plantenfamilie van tweezaadlobbigen met als gemeenschappelijk kenmerk bij veel soorten de vele gezwollen knopen waar de bladeren aan de stengels zitten.

De familie omvat 50 geslachten met 1.200 plantensoorten, waaronder de eetbare zuringsoorten (Rumex), boekweit (Fagopyrum) en rabarber (Rheum). Maar de familie omvat ook een minder bekende eetbare soort: de Stranddruif (Coccoloba) in Suriname onder meer bekend onder de naam 'droifi' en Vietnamese koriander (Persicara odorata).

De duizendknoopfamilie omvat planten, bomen, struiken en klimplanten. De bladeren staan verspreid aan de stengel, en hebben aan de voet een vergroeiïng van twee steunblaadjes. Zo'n vergroeiïng wordt een ocrea genoemd, met een nederlands woord tuitje of kokertje. Behalve planten uit de Duizendknoopfamilie hebben ook de Ficus en de Plataan zulke ocrea's.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De meeste duizendknopigen komen voor in de gematigde zones van het noordelijk halfrond.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Het woord Polygonaceae betekent veelknopigheid, in het Nederlands vrij vertaald naar een duizendtal.

SOORTEN (OP DEZE SITE)

BOEKWEIT

De Boekweit is een pseudograan. Omdat het geen gluten bevat, is het eigenlijk niet geschikt voor de (brood)bakkerij. In Italië wordt het gebruikt voor de bereiding van polenta en pasta (pizzoccheri), in ons land voor poffertjes.

RABARBER

rabarber is al duizenden jaren bekend als medicijn, maar wordt pas sinds de 19e euw gegeten, althans de stelen. Deze zijn zuur door het hoge gehalte oxaalzuur.

VIETNAMESE KORIANDER

Vietnamese koriander of Rau răm is een blad dat de kenmerken heeft van sereh en culantro, en daar ook door vervangen kan worden. Een andere vervanger is het blad van de moerasanemoon.

ZURING

Zuring groeit bij voorkeur op zure grond en smaakt zuur door het hoge gehalte oxaalzuur (als bij rabarber). De minst zure soort is de Spaanse zuring.

BRONVERMELDING

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Polygonaceae | Wikipedia (EN)